Traian Băsescu, despre viitoarele alegeri prezidenţiale

Preşedintele Traian Băsescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
06.01.2014

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit luni, la postul B1 Tv, despre chestiunea viitoarelor alegeri prezidenţiale care se apropie.

Întrebat cui ar dori să-i predea mandatul de preşedinte, Traian Băsescu a evitat să dea un nume, dar a punctat exact genul de preşedinte pe care nu şi-l doreşte la Cotroceni.

„Dacă voi nominaliza pe cineva, o voi face după europarlamentare. Sigur că aş vrea pe cineva din zona de dreapta. Am mai multe nume, dar nu voi spune acum. O majoritate în jurul PSD se va forma oricum şi va dura până în 2014. Imaginaţi-vă un preşedinte dominat de acest partid.

Şeful statului susţine că un preşedinte poate fi dominat de un partid, dându-l exemplu pe Ion Iliescu.

„Iliescu a fost dominat, iar Emil Constantinescu nu a avut un partid care să-l susţină. Iliescu a ţinut foarte mult cont de partid. Îmi amintesc întâlnirile cu preşedintele Iliescu, eu fiind şeful PD. Iliescu se făcea că nu aude ce spuneam despre actele de corupţie”, a precizat Traian Băsescu.

Referitor la declaraţiile premierului Ponta potrivit cărora viitorul preşedinte ar trebui să fie un om al păcii, Traian Băsescu a explicat că el nu este adeptul „visului iliescian” de linişte adăugând că viitorul preşedinte ar trebui să fie „intransigent” în relaţia cu partidele politice.

„E visul iliescian, să avem linişte cu orice preţ. Cred că viitorul preşedinte trebuie să fie unul intransigent în relaţia cu partidele, chiar şi cu propriul partid. Nu cred că garantarea liniştii este atributul viitorului preşedinte, ci continuarea procesului de reformă. Ce ar spune dl Ponta dacă atunci când va programa alegerile prezidenţiale, emit şi decretul pentru parlament unicameral? El nu ţine cont că înfrânge voinţa românilor. Asta n-ar fi linişte”, a declarat şeful statului.

În acelaşi timp, preşedintele a avertizat că nu exclude posibilitatea să organizeze un nou referendum pentru parlament unicameral odată cu alegerile prezidenţiale.

„Nu mă interesează pragul electoral pentru acest referendum, ar putea fi organizat odată cu primul tur al prezidenţialelor. Cred că de data aceasta românii i-ar sancţiona dur dacă nu l-ar pune în aplicare. Trebuie avută în vedere repetarea acestui referendum când USL este la putere, pentru a-i responsabiliza”, a adăugat acesta.

După cum a subliniat clar, preşedintele nu este adeptul unui candidat din partea PSD, dar nici de liderul liberalilor Crin Antonescu care şi-a anunţat candidatura nu vrea să audă.

„Nici Antonescu nu-i mai breaz ca Ponta din punct de vedere al respectării nevoilor României. Mi-aş dori un nou preşedinte de dreapta pentru că la această majoritate de stânga echilibrul trebuie făcut de un preşedinte care să frâneze avântul stângii pe anumite zone”, a afirmat Traian Băsescu.

Partidul Mişcarea Populară (PMP) pe care îl susţine şeful statului nu creşte în sondaje. Acesta a precizat că în opinia lui „dezavantajul de a nu fi înregistrat până acum este consistent, la fel şi neimplicarea mea în viaţa partidului”.

„M-am săturat de povestea că din cauza lui Băsescu nu creşte nimic în jur. Aştept în PDL să crească marii lideri. Nu sunt fericit cu candidatura lui Cătălin Predoiu. E preşedintele care ar asigura o linişte deplină peste ţară. Aduceţi-vă aminte când a candidat Petre Roman, a luat 2,8%, şi i-a spus cineva că a luat cât alcoolemia la conducere. Atunci am încercat un transfer (al popularităţii - n.r.), eu fiind primar general reales, nu a mers. Nu se fac transferurile astea decât dacă angajamentul ar fi unul direct, ar trebui să aibă mai mulţi lideri de opinie”, a adăugat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor