Tragedia minieră petrecută în León şi spionajul SUA în Spania ocupă prim-planul presei centrale
Tragedia minieră petrecută în provincia León şi în care şi-au pierdut viaţa şase lucrători, ocupă marţi primele pagini ale cotidienelor spaniole. În plus, acestea scriu şi despre poziţia dură adoptată de guvernul spaniol faţă de spionajul SUA, prin declaraţiile ministrului spaniol al afacerilor externe, José Manuel García-Margallo, care a calificat situaţia drept "inacceptabilă".
Şase mineri mor în León în urma unei scurgeri bruşte de gaz grizu (un amestec din care face parte mai ales metanul, n.r.), scrie cotidianul El Pais despre cel mai grav accident minier din ultimele două decenii. Potrivit informaţiilor furnizate media, scurgerea s-a petrecut atât de repede, încât minerii nici nu au apucat să-şi pună măştile de protecţie. Despre tragedia minieră din León relatează şi cotidianul ABC, în special cu privire la gravitatea acesteia. În plus, cotidianul menţionat constată un act de eroism: potrivit dovezilor, unul dintre mineri şi-a pierdut viaţa pe când încerca să-şi ajute colegii.
Cotidianul La Razon consemnează o tragedie anunţată: cei şase mineri au murit în urma unei scurgeri de gaze într-o mină din León, unde mai avusese loc un accident, în vara trecută. Grizu mortal în mină, anunţă şi cotidianul catalan El Periodico. 'Erau buni mineri, şi oameni buni', spun localnicii din zonă, în stare de şoc. Pe de altă parte, publicaţia citată observă că accidentul s-a petrecut într-un sector care este în declin în Spania: mineritul angajează acum 5.000 de persoane, faţă de 50.000, în anii anteriori, şi primeşte subvenţii guvernamentale pentru a se menţine la suprafaţă.
Spania consideră că spionajul masiv al SUA este "inacceptabil", iar Margallo avertizează asupra faptului că situaţia poate duce la 'ruptura încrederii' faţă de Washington, relatează cotidianul El Pais care a fost poziţia adoptată de ţara iberică. Ambasadorul american de la Madrid nu poate garanta faptul că politicienii spanioli nu ar fi fost spionaţi, iar Madridul cere astfel pentru a treia oară explicaţii, până acum fără succes. Cotidianul menţionat mai scrie şi că guvernul nu exclude posibilitatea de a solicita o anchetă de la serviciile spaniole de informaţii.
Despre faptul că Spania consideră inacceptabil spionajul SUA scrie marţi şi cotidianul La Vanguardia. Acesta aminteşte că NSA ar fi spionat 60 de milioane de apeluri telefonice în Spania, între decembrie 2012 şi ianuarie 2013, şi Spania i-a cerut ambasadorului american să explice situaţia. "Se poate distruge încrederea" din cauza spionajului, subliniază la rândul său cotidianul La Razon că a sunat avertismentul lansat de Spania către SUA. Cotidianul spaniol observă că Margallo ridică tonul, în vreme ce ambasadorul lui Obama nu lămureşte dacă au fost supravegheaţi lideri spanioli. Şi cotidianul El Mundo notează faptul că Margallo ridică tonul din cauza spionajului şi mai ales pe fondul informaţiilor publicate în legătură cu urmărirea apelurilor telefonice de către NSA.
Tot pe prima pagină a ediţiei tipărite de marţi, cotidianul El Pais constată că Madridul îl sfidează pe ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro, întrucât şeful executivului regional madrilen, Ignacio González, efectuează cea mai mare reducere fiscală din Spania, cu scăderea a patru tipuri de impozite, printre care şi cel pe venit.
În plus, cotidienele catalane La Vanguardia şi El Periodico scriu în continuare despre evoluţia situaţiei din Catalonia. Acestea semnalează discuţii între formaţiunile catalane pentru reluarea dialogului, iar formaţiunea minoritară Ciutadans nu exclude nici ea un pact tripartit cu cele două partide mari, PP şi PSOE. Potrivit unui sondaj ale cărui rezultate au fost publicate marţi de El Periodico, adepţii referendumului pentru autodeterminare sunt din ce în ce mai mulţi, iar un 'da' spus independenţei s-ar impune cu 53,3%.