Traficantul de arme rus Viktor Bout, transferat la o închisoare cu regim normal

Traficantul rus de arme Viktor Bout, condamnat în Statele Unite, a fost transferat la o închisoare cu regim normal din Brooklyn, după ce a petrecut 15 luni la izolare, a anunţat unul dintre avocaţii săi.
Traficantul de arme rus Viktor Bout.(arhivă) (CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.02.2012

Traficantul rus de arme Viktor Bout, condamnat în Statele Unite, a fost transferat la o închisoare cu regim normal din Brooklyn, după ce a petrecut 15 luni la izolare, a anunţat unul dintre avocaţii săi.

"Viktor a fost mutat la altă închisoare", a spus Andrei Garkuşa. "Am vorbit cu el la telefon şi a spus că totul este în regulă", a adăugat avocatul.

Potrivit lui Garkuşa, Bout a avut putut pentru prima dată să iasă din celulă şi să "respire aer proaspăt". De asemenea, i s-a permis să îşi sune rudele şi să folosească internetul.

Vineri, judecătorul american Shira Scheindlin a decis că nu există "niciun motiv raţional" pentru a crede că Bout reprezintă o ameninţare pentru gardieni sau pentru ceilalţi deţinuţi şi nu există dovezi că are legături cu terorişti sau că s-a implicat în acte de violenţă.

Fostul ofţer rus, în vârstă de 45 de ani, a stat la izolare într-un penitenciar din Manhattan de la extrădarea sa din Tailanda, în urmă cu 15 luni.

Avocaţii săi au descris condiţiile de detenţie drept "barbare".

În 2 noiembrie, juriul Tribunalului federal din New York l-a declarat în unanimitate vinovat pe Bout de conspirare în vederea uciderii de oficiali şi cetăţeno americani, de achiziţia de rachete antiaeriene şi de oferire de susţinere materială teroriştilor. Sentinţa va fi anunţată în 12 martie.

Bout, care a negat toate acuzaţiile, riscă între 25 de ani de închisoare şi detenţie pe viaţă.

Cunoscut sub porecla de "Negustorul morţii", Bout, în vârstă de 44 de ani, este considerat de oficialii SUA şi ONU printre cei mai renumiţi traficanţi de arme la nivel mondial. El a fost arestat la 7 martie 2008, în Tailanda, după ce unul dintre complicii săi venise în România pentru a negocia o tranzacţie cu agenţi americani sub acoperire, care au avut sprijinul Bucureştiului în această operaţiune desfăşurată de Drug Enforcement Agency (DEA).

Fost ofiţer în armata sovietică a aerului, Bout a fost descris de procuror drept un "om foarte periculos", care voia să vândă arme teroriştilor pentru a ucide americani. Agenţi sub acoperire s-au dat drept rebeli columbieni din FARC, dispuşi că cumpere mari cantităţi de arme. Agenţii au încercat să cumpere 700 până la 800 rachete antiaeriene, mii de puşti AK-47 şi mine terestre, spunându-i lui Bout că vor să "ucidă americani", potrivit actului de punere sub acuzare. Bout le-a răspuns, asigurându-i că le va pregăti "orice de care FARC are nevoie".

Înainte de a fi arestat în Tailanda, DEA s-a străduit să-l atragă pe Bout afară din Rusia natală, bănuită că mult timp i-a oferit adăpost şi chiar l-a apărat. De altfel, Rusia şi SUA au luptat acerb în justiţie să obţină extrădarea din Tailanda a "negustorului morţii". El a fost extrădat în cele din urmă către SUA, abia în 2010.

Începând din 1990, omul de afaceri rus a reunit, potrivit acuzării, o flotă de avioane cargo pentru a transporta arme sofisticate către zone de conflict. El este suspectat că a creat companii-paravan pe care avioanele sale le-au folosit pentru a transporta alimente şi ajutor medical, dar şi arme.

Presupusele sale activităţi de trafic din Liberia au determinat SUA să-i îngheţe conturile din America, în 2004, şi să interzică tranzacţiile cu el.

În 2000, secretarul Foreign Office de atunci, Peter Hain, a fost cel care l-a numit "principalul negustor de moarte din Africa", Bout fiind suspectat că furniza arme oficialilor din Sierra Leone, fostă colonie britanică implicată la acea vreme într-un război civil.

În 2005, filmul "Lord of War", cu Nicolas Cage, a fost inspirat din viaţa lui Bout. În ultimii 15 ani, el ar fi furnizat arme din Africa până în America de Sud, trecând prin Afganistan.

Absolvent al Institutului de Limbi Străine al armatei sovietice, născut în Tadjikistan, Bout vorbeşte şase limbi străine şi a fost ofiţer al armatei sovietice a aerului, unde era translator. După căderea URSS, s-a aflat în centrul mai multor activităţi mai mult sau mai puţin licite - transport aerian în Africa, vânzări de arme şi trafic cu diamante. Ar fi beneficiat cu precădere de contracte în Ucraina, fiind bănuit că ar fi vândut ilegal o parte din importantele arsenale în posesia căreia această ţară se afla după dezmembrarea URSS. Şi Moldova şi Bulgaria ar fi fost ţări-sursă pentru aprovizionarea sa cu arme. Se spune că ar fi fost de folos agenţiilor ruse de informaţii şi că avea legături la vârful ierahiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor