Tot noua planete, sustin astronomii
Dezbaterea asupra a ceea ce defineste o planeta a durat decenii si va mai continua in ciuda unei decizii oficiale, conform astronomilor.
Uniunea Internationala Astronomica (UIA) a incercat sa redefineasca elementele care constituie o planeta, lasand Pluto in afara.
Pluto a fost considerata cea de-a noua planeta a sistemului de cand a fost descoperita in 1930. Totusi, un vot al UIA dat joi, 24 august, a degradat statutul lui Pluto, scazand numarul de planete “recunoscute” la opt.
Rezolutia UIA sustine ca regulile pentru a fi o planeta ar trebui limitate la corpuri ceresti care orbiteaza in jurul soarelui, sa aiba suficienta masa astfel incat propria lor gravitate sa le fi facut aproape sferice si sa curete zona din jurul orbitei lor.
Pluto a esuat sa satisfaca cel de-al treilea criteriu, si a fost grupata cu cel mai mare asteroid Ceres si planetoidul 2003-UB13 (cunoscut ca “Xena”) intr-o noua clasa de “plante pitic.”
Dezbaterea inca nu este finalizata. Intr-un sondaj al astronomilor de la Universitatea Johns Hopkins (UJH), doar un astronom a fost incantat sa auda despre noul statut al lui Pluto.
Andrew Cheng de la Laboratorul Fizicii Aplicate din UJH, sustine ca votul UIA nu schimba parerea oamenilor asupra faptului daca Pluto este sau nu planeta.
Noua definitie va adauga doar confuzie, sustine Karl Glazebrook, profesor al Departamentului de Fizica si Astronomie din UJH.
“Ei ar fi trebuit sa foloseasca un fel de criteriu al marimii. Mi se pare un compromis incurcat care va cauza mai multe probleme si chestiunea va trebui evaluata din nou,” a declarat el.
Daca Pluto esueaza asupra celui de-al treilea criteriu, si Neptun o va face, sustine profesorul Glazebrook. “Ce inseamna ‘curatarea orbitei’? Neptun nu si-a curatat orbita,” a declarat el.
In timp ce Pluto ramane o planeta in mintile oamenilor, dezbaterea va continua, sustine profesorul Glazebrook.