Covăsnenii au preparat un colac secuiesc lung de 10 metri

Locuitorii comunei covăsnene Ozun au preparat sâmbătă un colac secuiesc în lungime de 10 metri, stabilind un nou record naţional
Locuitorii comunei covăsnene Ozun au preparat sâmbătă un colac secuiesc în lungime de 10 metri, stabilind un nou record naţional (Photo by Salvatore Laporta / Getty Images)

Locuitorii comunei covăsnene Ozun au preparat sâmbătă un colac secuiesc în lungime de 10 metri, stabilind un nou record naţional.

Conform reţetei, aluatul a fost frământat şi încolăcit pe un butuc de brad, uns cu ulei pentru a nu se lipi şi tăvălit în zahăr, după care a fost pus la copt pe jar.

După imortalizarea recordului, colacul a fost împărţit celor prezenţi la acest "moment istoric".

"Anul trecut am preparat un kurtos kalacs lung de cinci metri, dar pentru că alţii s-au luat după noi şi au încercat să ne doboare recordul, ne-am ambiţionat şi am vrut să dovedim că suntem cei mai tari în domeniu", a declarat primarul Ozunului, Raduly Istvan.

Comuna Ozun este renumită pentru aceşti colaci secuieşti înveliţi în zahăr ars pe care localnicii îi vând pe marginea drumului şi care, împreună cu pâinea cu cartofi, coaptă pe vatră, le asigură traiul de zi cu zi.

Luna aceasta, pe 23 mai, la Sfântu Gheorghe va avea loc parada cârnaţilor, unde se vor prepara un kilometru şi jumătate de cârnaţi.

În ultimii ani, cu prilejul unor sărbători locale, în judeţul Covasna s-au mai gătit o tocăniţă din 400 de kilograme de ciuperci de pădure, o ciorbă de păstrăv de 1.100 de litri, un gulaş de fasole de 500 de litri, o ruladă de îngheţată de 100 de metri şi un bulz cu mămăligă şi brânză în lungime de 151 de metri, precum şi o spumă uriaşă de zmeură.