Tomac va conduce un sistem de monitorizare a respectării drepturilor românilor din afara ţării

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.03.2012

Şeful Departamentului pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, va conduce un sistem de monitorizare a respectării drepturilor românilor din afara ţării, a anunţat marţi ministrul de externe, Cristian Diaconescu.

"Vom avea un sistem de monitorizare mai bine pus la punct la nivelul Executivului în ceea ce priveşte românii din afara graniţelor. L-am rugat - la nivel instituţional, evident - pe domnul Tomac să conducă acest mecanism de monitorizare pe care îl vom pune la punct", a precizat şeful diplomaţiei, după audierile parlamentare pe tema minorităţii române din Serbia şi a ratificării Acordului de Stabilizare şi de Asociere a Serbiei la UE.

Întrebat dacă sistemul de monitorizare nu se va suprapune cu lucrările Comisiei mixte româno-sârbe, Cristian Diaconescu a precizat că aceasta din urmă este "o instituţie politică care prin natura sa stabileşte standardele şi criteriile agreate de ambele părţi din punct de vedere politic". "În acest moment ne interesează ceva mai în detaliu felul în care, tehnic, cadrul juridic existent în Serbia şi nu numai (...) funcţionează şi este aplicat la nivelul comunităţilor. Pentru acest lucru este nevoie de o formulă şi instituţionalizată, dar care să aibă şi capacitatea de a acţiona zilnic practic în relaţia cu partenerii noştri", a spus Diaconescu.

Eugen Tomac a explicat că, prin acest mecanism, România îşi propune să ofere altor ţări propria experienţă în ceea ce priveşte relaţia cu minorităţile naţionale.

"Ne propunem să transferăm experienţa românească în relaţia cu minorităţile naţionale şi către alte state care simt nevoia de a primi mai multă expertiză pe acest domeniu, întrucât comunitatea românească din Serbia e divizată în două, între români şi vlahi. Avem situaţii similare şi în alte state şi vrem ca minoritarii noştri, indiferent unde locuiesc, să fie trataţi în mod egal, astfel încât drepturile şi libertăţile fundamentale să le fie garantate", a spus Tomac.

"Vom avea o serie de întruniri cu partenerii noştri (...) unde vom stabili un calendar foarte exact în ceea ce priveşte îndeplinirea acestor angajamente pe care partea sârbă şi le-a asumat prin protocolul bilateral. Ne dorim ca în Valea Timocului românii să aibă acces la educaţie în limba maternă, Episcopia Română să aibă jurisdicţie pe întreg teritoriul Serbiei şi sigur şi celelalte aspecte ce ţin de libertăţile minorităţilor", a mai spus secretarul de stat, adăugând că România va informa instituţiile europene "despre planul pe care îl avem de parcurs în ceea ce priveşte îndeplinirea acestor angajamente asumate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor