Toader o dă la-ntors: Am avansat şi propunerea ca Inspecţia Judiciară să fie autonomă, nici la CSM, nici la MJ

Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a ridicat şi în spaţiul public problema subordonării faţă de cei pe care îi controlează, aici este problema, a reacţionat ministrul Tudorel Toader, după ce a provocat revoltă prin propunerea sa de trecere a instituţiei în subordinea politicului.
Tudorel  Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
25.08.2017

Autonomia Inspecţiei Judiciare va fi consolidată, indiferent dacă organismul responsabil de cercetarea disciplinară a judecătorilor şi procurorilor trece la Ministerul Justiţiei sau rămâne la Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat vineri, în faţa presei, ministrul PSD al Justiţiei, Tudorel Toader.

"Sistemul nostru juridic e pe sistem francez. Şi în Franţa, Inspecţia Judiciară e la Ministerul Justiţiei şi în Italia la fel şi în alte ţări la fel. Autonomia Inspecţiei Judiciare vă asigur că va fi consolidată, indiferent dacă trece la Ministerul Justiţiei sau rămâne la Consiliul Superior al Magistraturii. Indiferent unde este, consolidarea va urma aceleaşi trepte. Inspecţia Judiciară a ridicat şi în spaţiul public problema subordonării faţă de cei pe care îi controlează. Că aici este problemă.

CSM îi face regulamentul şi Inspecţia Judiciară verifică judecătorii şi procurorii. Miercuri, avansam şi o altă propunere, o altă formulă, dar nu am văzut pe nimeni să spună că e bine sau nu, ca Inspecţia Judiciară să nu fie sub nicio umbrelă, nici a CSM, nici a MJ, să fie o entitate autonomă, ca un corp de control în ghilimele, care verifică, să rămână autonomă, dar cu aceleaşi competenţe, să aibă buget propriu, sediu, propriu, angajaţi proprii, competenţe proprii şi să răspundă pentru ceea ce face", a precizat Toader, citat de Agerpres.

Reamintim că ministrul Tudorel Toader a prezentat, miercuri, proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. Unele dintre cele mai criticate măsuri au fost tocmai trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei (lucru văzut ca o tentativă de politizare a acesteia). Au urmat reacţii dure din partea Ministerului Public, DNA, DIICOT, CSM şi Preşedinţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor