Titus Corlăţean va participa joi la reuniunea CAE dedicată crizei din Mali

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va participa la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, dedicată crizei din Mali, care se va desfăşura la 17 ianuarie la Bruxelles, informează MAE.
Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe (Epoch Times România)
Epoch Times România
15.01.2013

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va participa la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, dedicată crizei din Mali, care se va desfăşura la 17 ianuarie la Bruxelles, informează MAE.

”România îşi exprimă profunda preocupare cu privire la recentele evoluţii ale situaţiei din Mali, generate de operaţiunile militare lansate de grupările rebele radicale din nordul acestei ţări. MAE condamnă cu fermitate acţiunile grupărilor teroriste care susţin violenţa şi extremismul religios şi conduc la amplificarea riscurilor de destabilizare pentru întreaga regiune sub-sahariană. MAE salută sprijinul acordat de Franţa autorităţilor de la Bamako”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Totodată, MAE precizează că „România se pronunţă în favoarea unei conlucrări internaţionale active, alături de autorităţile maliene, în vederea restaurării ordinii constituţionale şi a stabilităţii în Mali, în acord cu poziţia exprimată de Uniunea Europeană şi în spiritul deciziilor adoptate de ONU şi de Uniunea Africană”. În plus, România acordă „o importanţă deosebită respectării valorilor democratice, toleranţei, statului de drept, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului Mali”.

Franţa a lansat vineri o misiune în Mali, pentru a opri înaintarea islamiştilor spre capitala ţării.

Ţările vecine vor trimite 3.000 de soldaţi, în urma Rezoluţiei 2085 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată în decembrie 2012.

Minişrii de externe ai UE se vor întâlni joi, la Bruxelles, pentru a discuta despre implicarea Uniunii în această misiune.

Cel puţin 11 soldaţi din Mali şi un pilot francez au murit de vineri până în prezent. De partea cealaltă, peste 100 de militanţi şi-au pierdut viaţa.

Grupări islamiste şi rebeli tuaregi au profitat de haosul care a urmat loviturii militare din aprilie 2012 pentru a prelua controlul în nordul ţării.

Islamiştii i-au îndepărtat apoi pe tuaregi şi au început să controleze principalele oraşe din regiune şi să înainteze şi în alte regiuni din Mali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor