Titus Corlăţean: Poate fi şi o altă soluţie privind aderarea la Schengen, din raţiuni politice

Titus Corlăţean. (www.senat.ro)
Epoch Times România
02.09.2012

Ministrul de externe Titus Corlăţean s-a declarat surprins de declaraţiile comisarului Reding şi a recunoscut că poate exista şi o altă soluţie privind aderarea la Schengen, dar aceasta ar avea la bază raţiuni politice, nu îndeplinirea criteriilor de aderare de către România.

Ministrul de externe a declarat duminică, la Antena 3, că expresiile ”puci parlamentar” sau ”lovitură de stat” folosite pentru a caracteriza recentele evenimente din România sunt ”total false, inadecvate”. ”Este de datoria noastră, a celor care gestionăm relaţiile externe ale României, să punem la treabă şi inteligenţa şi diplomaţia românească (...) pentru a ameliora într-o perspectivă, de preferinţă cât mai scurtă, imaginea României pentru că sunt foarte multe lucruri incorecte care sunt în clipa de faţă puse aşa în tablou referitoare la imaginea României. Şi asta ne afectează în ultimă instanţă pe noi toţi”, a mai spus Titus Corlăţean.

Referitor la declaraţiile comisarului pentru justiţie, Viviane Reding, şeful diplomaţiei s-a arătat ”surprins” pentru că ”a încălcat o poziţie corectă pe fond, constantă a Comisiei Europene care a spus pe scurt: România îndeplineşte deja de ceva vreme criteriile de aderare la spaţiul Schengen, monitorizate, verificate de CE, cu eforturi întreprinse de România în plan instituţional, organizatoric, bugetar, de securizare a frontierelor foarte consistente. O poziţie care astăzi, iată, este exprimată altfel” de comisarul pentru justiţie, a subliniat Corlăţean.

În opinia sa, declaraţiile lui Viviane Reding ”confirmă o teză incorectă de altfel şi combătută anterior de Comisia Europeană a unei relaţii de interdependenţă între două mecanisme care sunt separate: MCV şi aderarea la spaţiul Schengen”.

”Acest gen de repoziţionare poate induce un tratament discriminatoriu faţă de România şi faţă de cetăţenii români”, a mai spus Titus Corlăţean, care a adăugat că Bucureştiul va continua demersurile diplomatice, ”să ne batem până la capăt pentru a încerca să menţinem ceea ce a fost convenit anterior de principiu: în luna septembrie să putem obţine o declaraţie favorabilă pe marginea unei propuneri de compromis comune franco-germane, respectiv aderarea în două trepte”.

”Nu este un lucru simplu şi suntem realişti că ar putea să fie şi o altă soluţie la acest moment. Din raţiuni politice, nu din raţiuni ce ţin de respectarea de către România a criterilor de aderare la spaţiul Schengen”, a mai precizat ministrul de externe.

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru Le Monde, că urmăreşte cu atenţie situaţia politică din România şi a precizat că ”nu ar fi surprinsă dacă statele membre vor decide să nu integreze imediat România în Schengen”.

”Menţinem o supraveghere atentă (a situaţiei din România, n.red.) după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea acestui gen de puci parlamentar. Am evitat răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi Fondul Monetar Internaţional. Astfel au putut fi gestionate derivele cele mai grave datorită Mecanismului de Control şi Verificare pe care l-am creat. Sperăm că toţi actorii politici vor putea depăşi disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democraţii din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democraţii au îndeplinit în câteva decenii”, a susţinut Reding.

Referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen şi întrebată fiind dacă acest proces este de actualitate, vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat că nu ar fi surprinsă dacă statele membre ar decide o amânare în acest sens.

Cât despre aderaraea României la spaţiul Schengen, Reding a spus că ”este o decizie care aparţine statelor membre, în unanimitate, dacă îşi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice” şi a precizat că ”întrebarea esenţială este de a şti dacă statul de drept român ne poate oferi încredere”.

Comisarul European pentru Justiţie a ţinut să explice că ”spaţiul Schengen nu se referă doar la funcţionarea tehnică a frontierelor, aşa cum evaluează Comisia Europeană”, ci ”implică şi o bună funcţionare a justiţiei şi garanţii în acest sens”.

”Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele membre vor decide să nu integreze imediat România în Schengen”, a susţinut Viviane Reding.

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, în cadrul unor interviuri, că este sceptic în legătură cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen, anul acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor