Titlul de 'Il Cavaliere' deţinut de Berlusconi, subiect de controversă

Fostul premier italian Silvio Berlusconi.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi. (VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)

Titlul onorific 'Il Cavaliere' i-a fost acordat lui Silvio Berlusconi de fostul preşedinte al republicii Giovanni Leone, la 2 iunie 1977, pentru activitatea lui în domeniul imobiliar. În prezent sunt 25 de 'cavaleri' numiţi în fiecare an de preşedintele ţării. Deţinerea acestui titlu de Berlusconi a devenit însă subiect de controversă, după recentele sentinţe adoptate împotriva fostului prim-ministru al Italiei, notează miercuri ziarul ABC.

'Silvio Berlusconi trebuie să fie expulzat din Federaţia Naţională a Cavalerilor Muncii, pentru că nu mai este demn' de acest titlu, a declarat contele Pietro Marzotto, un cunoscut industriaş în vârstă de 76 de ani, care, asemeni lui Berlusconi, face parte din acest 'Ordin al Meritelor Muncii', înfiinţat în 1901 de regele Vittorio Emanuele III şi care are în prezent 530 de membri.

Pentru a da mai multă forţă cererii sale, Il Cavaliere Pietro Marzotto, fost vicepreşedinte la Confindustrai, s-a autosuspendat din acest ordin până când fostul premier va fi expulzat. Se intensifică astfel atacurile asupra lui Berlusconi, care - după ce a fost expulzat şi din Senat în noiembrie în urma condamnării sale de Curtea Supremă pentru o infracţiune fiscală - se doreşte a fi privat acum şi de acest titlu onorific.

Industriaşii care aparţin acestui Ordin reprezintă elita patronatului italian. 'Cavaliere' este un titlu acordat nu doar pentru activitatea specifică industrială, ci şi pentru merite obţinute în 'angajamentul etic şi social menit să amelioreze condiţiile de viaţă şi de muncă ale ţării'. Printre meritele cerute se află 'o conduită civilă şi socială exemplară' şi 'respectarea obligaţiilor fiscale'.

Tocmai pentru această referire la valorile etice şi pentru condamnarea lui Berlusconi pentru fraudă fiscală, partidul Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL) face presiuni asupra guvernului şi a preşedintelui Napolitano pentru ca lui Berlusconi să i se retragă acest titlu.

Procedura de retragerea a acestei distincţii atât de înalte are nevoie de o iniţiativă în acest sens a Consiliului Naţional al Cavalerilor Muncii, care este prezidat actualmente de ministrul dezvoltării economice, Flavio Zanonato. În cazul în care Consiliul aprobă expulzarea lui Berlusconi, propunerea trebuie să fie ratificată prin decret de preşedintele republicii.

Deocamdată, asociaţia cavalerilor nu a dat un răspuns contelui Marzotto, iar exemplul lui nu a fost urmat de niciun alt membru. Asociaţia nu s-a evidenţiat însă niciodată prin rapiditatea luării unor decizii. De exemplu, ultima dată când a fost expulzat 'Cavaliere', a fost vorba de Calisto Tanzi, în 2010, după şapte ani de la falimentul Parmalat.

Lui Berlusconi ar trebui să i se retragă titlul de 'Cavaliere' în conformitate cu principiile ordinului, dar nu va fi uşor. Este nevoie şi de multă prudenţă în cazul fostului prim-ministru: Berlusconi are încă multă putere şi beneficiază de 20% din voturile italienilor. Prin urmare, este de aşteptat ca Il Cavaliere să se bată pentru acest titlu, care l-a făcut celebru în întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe