Timoşenko în greva foamei

Fostul prim-ministru ucrainean, Iulia Timoşenko, a intrat în greva foamei, în timp ce ispăşeşte o sentinţă de şapte ani în lagărul de muncă Kachaniv.
Avocatul Iuliei Timoshenko, Serhiy Vlasenko, la o conferinţă de presă de pe 19 aprilie 2012. (Sergey Bobok / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
25.04.2012

Fostul prim-ministru ucrainean, Iulia Timoşenko, a intrat în greva foamei, în timp ce ispăşeşte o sentinţă de şapte ani în lagărul de muncă Kachaniv, a fost raportat marţi.

Ea a intrat în greva foamei după ce a spus că gardienii ar fi bătut-o săptămâna trecută, în timp ce au mutat-o forţat la un spital, a relatat avocatul ei pentru Kiev Post.

Timoşenko, care a fost prim-ministru între 2007 – 2010, a fost principalul oponent al preşedintelui Viktor Ianukovici. Sub guvernarea lui, ea a fost condamnată pentru abuz de putere în octombrie 2011, o manevră condamnată pe scară largă ca motivată politic de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Amnesty Internaţional, printre alţii. Uniunea Europeană a refuzat să semneze acordurile politice şi comerciale cu Ucraina din cauza acestei probleme.

"Braţele ei erau complet zgâriate, iar pe burta are o vânătaie mare, care nu a dispărut nici după patru zile", a declarat avocatul Serhiy Vlasenko pentru Post. "Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei."

Timoşenko a fost dusă cu forţa la spital, unde i s-a refuzat examinarea, a declarat biroul procurorului.

"O persoană i-a luat lucrurile, [ea] s-au îmbrăcat, apoi s-a aşezat pe pat şi a zis "nu merg nicăieri." În conformitate cu legea, Codul de procedură penală, serviciul penitenciar are dreptul să folosească forţa, aşa că am luat-o, am dus-o până la maşină şi am transportat-o la spital", a declarat procurorul din Kharkiv, Hennadiy Tiurin, potrivit Interfax, explicând mutarea lui Timoşenko.

Potrivit Interfax, Vlasenko a respins declaraţia, spunând că Timoşenko nu se putea, de fapt, ridica din pat. Vlasenko a adăugat că greva foamei este în semn de protest faţă de situaţia generală a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor