Timofti: Rusia nu-şi respectă angajamentele asumate în cadrul Summit-ului OSCE de la Ankara din 1999

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut miercuri la Reşedinţa de stat o întrevedere cu preşedintele Adunării Parlamentare NATO, Hugh Bayley, relatează Moldpres cu referire la Serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti (presedinte.md)
Ana Chitoroagă
24.07.2014

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut miercuri la Reşedinţa de stat o întrevedere cu preşedintele Adunării Parlamentare NATO, Hugh Bayley, relatează Moldpres cu referire la Serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale. Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii despre modalităţile de consolidare a relaţiilor de cooperare dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică, precum şi despre situaţia din regiune.

Şeful statului a salutat prezenţa la Chişinău, în premieră, a unui preşedinte al Adunării Parlamentare NATO.

În cadrul întrevederii, preşedintele Nicolae Timofti şi-a exprimat îngrijorarea faţă de evoluţia din Ucraina, care periclitează securitatea regională. Preşedintele ţării a reiterat poziţia Republicii Moldova faţă de situaţia din ţara vecină, subliniind importanţa respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Nicolae Timofti a declarat drept inacceptabilă exercitarea unor presiuni de ordin militar, politic sau economic în relaţiile dintre state şi a pledat pentru respectarea cu stricteţe a principiilor dreptului internaţional.

Nicolae Timofti a arătat că prezenţa armatei a 14-a a Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida voinţei autorităţilor constituţionale de la Chişinău, reprezintă o încălcare flagrantă a statutului de neutralitate, stipulat în Constituţia ţării. „Rusia nu-şi respectă angajamentele asumate în cadrul Summit-ului OSCE de la Ankara din 1999 de a retrage trupele militare de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Nicolae Timofti.

Preşedintele ţării a declarat că mizează pe sprijinul NATO în vederea consolidării capacităţii de apărare şi asigurare a securităţii Republicii Moldova. „Deschiderea unei reprezentanţe permanente NATO la Chişinău ar contribui semnificativ la desfăşurarea programelor de cooperare bilaterală”, a spus Nicolae Timofti.

Preşedintele Adunării Parlamentare NATO, Hugh Bayley, a subliniat importanţa asigurării unui climat de pace şi stabilitate în această regiune a Europei. Oficialul a arătat că nu există incompatibilităţi între statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi dezvoltarea unui parteneriat cu Alianţa Nord-Atlantică.

„NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Autorităţile de la Chişinău urmează să stabilească nivelul de cooperare cu Alianţa. În ce ne priveşte, dorim să contribuim la consolidarea securităţii naţionale a Republicii Moldova”, a spus Hugh Bayley.

Preşedintele Adunării Parlamentare a Alianţei Nord-Atlantice a apreciat drept exemplară prestaţia contingentului Armatei Naţionale în cadrul misiunii NATO de menţinere a păcii din Kosovo, desfăşurată sub egida ONU.

Hugh Bayley a salutat semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, exprimându-şi convingerea că implementarea prevederilor acestui tratat va oferi doar beneficii cetăţenilor moldoveni.

Din componenţa delegaţiei, condusă de Hugh Bayley (Marea Britanie), fac parte vicepreşedinţii Adunării Parlamentare NATO, Daniel Bacquelaine (Belgia) şi Karl Lamers (Germania), secretarul general, David Hobbs (Marea Britanie), preşedintele Comitetului pentru Ştiinţă şi Tehnologie, Henrik Bliddal (Danemarca). Delegaţia desfăşoară un turneu în cadrul căruia vizitează Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

R. Moldova este membră asociată a Adunării Parlamentare NATO din luna noiembrie 1994.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor