Timofti, către transnistreni de Ziua Independenţei: Ţara voastră este R. Moldova

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.08.2012

Preşedintele Nicolae Timofti a transmis duminică un mesaj cu ocazia sărbătoririi la 27 august a Zilei Independenţei, în care le-a reamintit locuitorilor din Transnistria că ţara lor este Republica Moldova.

Nicolae Timofti i-a îndemnat pe moldoveni să ducă mai departe idealurile pe care le-au avut înaintaşii.

”E un moment solemn. Marcăm împreună cu toţi concetăţenii noştri Ziua Independenţei Republicii Moldova. Sunt 21 de ani de când, prin voinţa poporului ţării noastre, ne-am desprins dintr-un imperiu şi ne-am declarat independenţi, act consfinţit de Marea Adunare Naţională şi de Parlamentul republicii. De ce este important să acordăm atenţia ce i se cuvine acelui eveniment istoric, de la 27 august 1991? Mai întâi, pentru că în acea zi am putut face dovada faptului că ne putem mobiliza în momente decisive pentru a ne croi o altă soartă decât cea pe care ne-o hărăziseră alţii. Am ales să fim liberi, deşi este adevărat că, în anumite etape ale istoriei noastre de după 1991, am fi putut să ne folosim libertatea cu mai multă chibzuinţă”, spune Timofti în mesajul său.

”În rândul al doilea, avem obligaţia morală să apreciem astăzi patriotismul şi spiritul de sacrificiu al celor care, ghidaţi de puternice sentimente naţionale şi umane, au purtat lupte până în 1991 şi în anii care au urmat, în numele libertăţii şi al independenţei noastre. Unii dintre acei patrioţi nu mai sunt printre noi, dar suntem mândri că am fost contemporanii lor. Să ne amintim cu plecăciune de Ion Vatamanu, Lidia Istrati, Gheorghe Ghimpu, Grigore Vieru, Leonida Lari, Nicolae Costin, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, şi mulţi alţii. Dar alături de aceşti tribuni s-au aflat alte sute de mii de concetăţeni cu aceleaşi sentimente patriotice. Suntem datori să ducem mai departe idealurile pe care le-au avut aceşti mari înaintaşi ai noştri. Transmitem respectul nostru tuturor semnatarilor Declaraţiei de Independenţă, precum şi celor care au luptat ulterior pentru integritatea ţării”, transmite preşedintele R. Moldova.

Nicolae Timofti notează că, după 21 de ani, ”suntem mai aproape şi mai determinaţi ca oricând să îndreptăm Republica Moldova către Europa, un spaţiu de care aparţinem din punct de vedere geografic şi de care ne leagă acelaşi spirit şi aceeaşi istorie. Perioadele de ezitare şi de confuzie au rămas în urmă. Ne-a luat poate prea mult timp pentru a ne determina cu fermitate cursul de integrare europeană al ţării noastre”.

Preşedintele afirmă că R. Moldova este astăzi un stat ”cu numeroşi prieteni. În preajma sa, printre vecini, dar şi în Est, în inima Europei şi peste ocean”.

În mesajul său, Timofti nu i-a uitat nici pe locuitorii din Transnistria. ”Poporul Republicii Moldova este unul care cuprinde şi populaţia din stânga Nistrului. Am un mesaj şi pentru cetăţenii noştri care locuiesc în acest spaţiu care nu este controlat de autorităţile constituţionale: Ţara Dumneavoastră este Republica Moldova. V-aţi putut convinge, de-a lungul anilor, că acel conflict iscat la începutul anilor 90 a fost unul pe temeiuri artificiale. Şi că nu există motive de dezbinare şi ostilitate între oamenii de pe cele două maluri ale râului Nistru. Vreau să vă transmit că puteţi beneficia de toate drepturile pe care le are orice cetăţean al Republicii Moldova şi vă veţi putea folosi şi de beneficiile pe care le vom obţine în viitorul apropiat din partea Uniunii Europene, între care dreptul de a călători fără vize în spaţiul comunitar. Tot ce realizează Republica Moldova vă aparţine, în egală măsură, şi Dumneavoastră. Am încredere că veţi şti să cântăriţi corect viitorul Dumneavoastră şi al copiilor Dumneavoastră”, susţine preşedintele R. Moldova.

Şi premierul Vlad Filat a transmis un mesaj de felicitare moldovenilor, în care spune că, în ciuda greutăţilor întâmpinate, R. Moldova a ştiut să se mişte înainte.

Totodată, acesta recunoaşte că mai este mult de muncit pentru a atinge toate obiectivele propuse.

Filat menţionează relaţiile de bună vecinătate pe care Chişinăul le are cu România şi Ucraina şi relaţiile de Parteneriat Strategic cu SUA şi Rusia.

Preşedintele Nicolae Timofti a primit un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Independenţei R. Moldova din partea lui Barack Obama.

Şeful Administraţiei de la Washington apreciază recentele eforturi ale liderilor de la Chişinău de soluţionare a conflictului transnistrean şi menţionează că Republica Moldova poate conta pe cooperarea şi sprijinul Statelor Unite pentru găsirea unei soluţii în această problemă care să păstreze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova.

Şi preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis lui Nicolae Timofti, un mesaj de felicitare.

”Relaţiile dintre popoarele noastre sunt marcate de prietenia multiseculară şi de bună vecinătate, de comunitatea de valori spirituale şi culturale”, se arată în mesajul liderului de la Kremlin, care menţionează şi problema transnistreană, exprimându-şi speranţa unei soluţionări cât mai rapide a acestui conflict.

Ziua Independenţei Republicii Moldova a fost sărbătorită şi la Bucureşti. Îmbrăcaţi elegant sau în costume naţionale, mai mulţi bucureşteni s-au strâns duminică în faţa Ambasadei Republicii Moldova şi au băut şampanie şi au mâncat fursecuri. Ei ţinut un toast pentru Unirea Republicii Moldova cu România şi au semnat o petiţie prin care solicită declararea zilei de 27 august ca sărbătoare oficială şi în România. Petiţia urmează să fie depusă luni la Parlament.

Cetăţenii moldoveni stabiliţi în Franţa au marcat, la Paris, transmiţând un mesaj autorităţilor de la Chişinău, relatează Unimedia.

”Marcând independenţa nu trebuie să uităm că avem probleme şi în primul rând că am avut şi avem hoţi la conducere. Trupe străine stau pe pământul nostru. Nu putem avea încredere în justiţia acaparată de clanuri”, a declarat unul dintre participanţi.

Manifestanţii au afişat pancarte cu sloganele ”Non à l'agression russe en Moldavie” şi ”Russian Army Go Home!”.

”Noi suntem europeni, vrem să fim liberi, nu mai vrem să fim subjugaţi, şi spunem nu ocupaţiei ruseşti a părţii de Est a Republicii Moldova”, a declarat un alt participant.

Acţiunea de protest, care a vut loc în seara zilei de 26 august, a fost continuată de o parte festivă. Cei prezenţi au încins şi o horă tradiţională în faţa Turnului Eiffel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor