Timiş: Buziaş, staţiunea inimilor, unicat în Europa

Staţiunea balneară Buziaş, un loc pentru inima fiecăruia, unde, în urmă cu mai bine de un veac, a poposit şi împăratul Austriei, Franz Joseph, pentru a-şi îngriji sănătatea, este gata să-i primească pe cei care caută un refugiu liniştit şi răcoros în zilele toride de vară. Aici îi aşteaptă pe toţi izvoarele de apă minerală naturală şi unicul ştrand termal cu apă minerală naturală din Europa.

Teodora Munteanu, director de marketing al Societăţii de Tratament Balnear Buziaş, spune că unul dintre locurile cele mai darnice, ca izvor de sănătate, îl reprezintă parcul. Aici, curenţii de aer au un specific aparte, creând un circuit unic în Europa, fructificat mai ales de bolnavii cu nevroze ori boli ale sistemului nervos central sau de cei dornici de relaxare.

"Este o stare de linişte pe care ţi-o dă foşnetul copacilor, aerul este curat, fiind o răcoare plăcută tot timpul", spune o tânăr fluierând în surdină un refren. Din când în când se întrerupe şi vorbeşte singur: "Sunt bine, mamă, mă simt bine. Fii liniştită!".

Localitatea aflată la poalele nord-vestice ale Dealului Silagiu, la distanţă de 30 km de Timişoara, a fost declarată oficial staţiune curativă încă din 1819. Efectele tămăduitoare extraordinare ale apelor minerale au fost puse în valoare de dr. B. Lindenmayr, la insistenţele căruia s-a şi făcut analiza lor la Viena. Sub directa lui supraveghere, au fost efectuate primele forări şi au fost amenajate cinci izvoare.

Din 1838, tratamentele au fost coordonate de un medic autorizat, primul medic balneolog român, dr. Gheorghe Ciocârlan, care a activat la Buziaş. Staţiunea a cunoscut o evoluţie accentuată mai ales în cea de-a a doua jumătate a secolului al XIX-lea datorită eforturilor susţinute ale lui Trefort Agoston, ministrul Învăţământului şi Cultelor din Ungaria. În 1873, s-a construit baia caldă care a funcţionat cu apa izvoarelor de suprafaţă. În 1875, s-a ridicat colonada acoperită în stil turco-bizantin, care în felul ei este unică în Europa, şi s-a făcut legătura între sursele de apă minerală şi Cazinou.

În timp, s-a reconstruit bazarul, s-au ridicat pavilioane, centre de tratament, hoteluri, case de odihnă etc. Ştrandul în aer liber a fost deschis la sfârşitul veacului al XIX-lea. Parcul are o suprafaţă de 30 ha şi se remarcă printr-un microclimat specific şi extrem de favorabil. Staţiunea, supranumită "Neuheimul bănăţean", a fost frecventată sistematic de mulţi oameni politici, scriitori şi artişti ai scenei şi ai penelului, precum şi de nenumăraţi turişti din Ungaria, România şi Serbia.

Potrivit Teodorei Munteanu, baza de tratament a staţiunii Buziaş, compusă din hoteluri, un cochet restaurant, trei săli de conferinţe, a fost renovată complet în 2006, valoarea investiţiei ridicându-se la 1,5 milioane de euro.

SC Tratament Balnear Buziaş SA tinde să revină în clubul select al staţiunilor balneoclimaterice europene, având ca obiective majore transformarea staţiunii într-una orientată spre segmentul de piaţă cuprinzând clienţi cu venituri medii şi mari, precum şi oameni de afaceri din România sau din afară, precum şi dezvoltarea Buziaşului ca zonă turistică de agrement de weekend pentru un segment variat de turişti din zonă.

În ultimii ani, SC Tratament Balnear Buziaş a efectuat o serie de investiţii majore în infrastructura hotelieră şi a facilităţilor de recreere şi tratament balnear.

Astfel, în perioada 2005 - 2008 s-au investit 14.755.400 de lei în lucrări de modernizare în cadrul Hotelului Parc (balneologie, interior şi faţadă hotel, restaurant, piscină, sală de conferinţe de 300 de locuri). În anul 2009, sunt prevăzute lucrări de investiţii pentru care sunt asigurate sursele de finanţare în sumă de aproximativ 3 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor la piscină şi sala de conferinţe. De asemenea, în acest an au demarat lucrările de extindere a salonului restaurant de mic dejun aparţinând Hotelului Buziaş, dar şi pentru modernizarea hotelului de la categoria 2 stele, la 4 stele, pentru un număr de 46 de camere.

În perioada 2010-2011, urmează să se finalizeze întreg proiectul Complex Hotelier Buziaş Spa&Conference prin realizarea unui centru spa nou cu două piscine (una acoperită şi una descoperită), salon de înfrumuseţare şi întreţinere, investiţie în valoare de circa 2,5 milioane de euro.

În momentul de faţă, capacitatea maximă a bazei de tratament este de peste 100 de locuri pe serie, oaspeţii beneficiind de tratamente complexe, de la kinetoterapie, masaje de relaxare şi tonifiere, terapie manuală şi acupunctură, până la sală de fitnes, medicină recuperatorie şi fizioterapie cu 20 de proceduri.

În staţiunea balneară Buziaş se tratează cele mai diverse afecţiuni, de la boli cardiovasculare (arteriopatii - ateroscleroza în toate stadiile, trombangeita Burger), cardiopatii ischemice (recuperare după infarctul miocardic), hipertensiune arterială, valvulopatii, până la boli ale sistemului nervos central (hemiparezele sechelare după accidentele vasculare cerebrale), neuropsihice (nevroza astenică, cu formele clinice: astenic-iritabile, anxioase, depresive), afecţiuni ale tubului digestiv, tulburări ale funcţiilor gastro-intestinale şi biliare, boli de nutriţie şi metabolism (diabetul zaharat), afecţiuni ginecologice.

Rezultatele bune obţinute în tratarea unor boli renale au făcut ca staţiunea Buziaş să fie comparată cu cea de la Wildungen (Germania), statiune de renume european, profilată pe tratarea afecţiunilor renale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură