Theresa May va discuta cu Merkel şi Macron despre amânarea Brexitului. Miercuri summit de urgenţă al UE
alte articole
Premierul britanic Theresa May va călători astăzi în Germania şi Franţa pentru a încerca să îi convingă pe liderii UE să prelungească termenul limită pentru adoptarea acordului de retragere a Marii Britanii din bloc. Actualul aranjament prevede ca Londra să iasă din Uniunea în noaptea de vineri, potrivit Deutsche Welle.
Vizitele lui May au loc cu o zi înaintea unui summit de urgenţă al UE în Bruxelles, când va fi discutată prelungirea.
În ţară, miniştrii premierului britanic au purtat discuţii cu Partidul Laburist din opoziţie cu privire la termenii ieşirii Marii Britanii.
Cancelarul german Angela Merkel se întâlni cu premierul May la Berlin. De altfel, cancelarul şi-a exprimat toleranţa faţă de prelungirea termenului limită pentru Brexit, în cazul în care aceasta ar produce un rezultat pozitiv.
Ministrul de stat german pentru Europa, Michael Roth, a afirmat marţi că termenii pentru prelungirea suplimentară nu au fost până acum îndepliniţi, precizând că Marea Britanie trebuie să demonstreze că face “paşi substanţiali” în direcţia soluţionării blocajului politic. În plus, el a afirmat că un Brexit fără acord ar fi cel mai prost rezultat posibil.
Declaraţia lui Roth a fost susţinută de oficiali olandezi şi francezi, care au precizat că premierul britanic May trebui să prezinte un motiv clar pentru care UE ar trebui să accepte o nouă amânare, precum şi un plan pentru următoarele etape.
Ulterior în cursul zilei de marţi, May va călători la Paris pentru a se întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron, care a adoptat o poziţie mai dură împotrivă prelungirii Brexitului pe o perioadă mai mare de timp.
May încearcă să amâne ieşirea ţării sale din bloc din 12 aprilie în 30 iunie, însă UE ar putea oferi Londrei o prelungire mai mare de până la un an. Totuşi, în cazul oricărei prelungiri a Brexitului după data de 22 mai, Marea Britanie va trebui să participe la alegerile europene, lucru pe care premierul May ar dori să îl evite.
Între timp, discuţiile vor conţina la Londra între politicienii conservatori şi laburişti, întrucât labureştii doresc crearea unei uniuni vamale, măsură respinsă de conservatori.
În plus, aşa-numitul “backstop irlandez” este de asemenea un punct de discuţie esenţial. Backstop-ul ar menţine deschisă graniţa dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda în cazul unui Brexit fără acord. Dar măsura îi nemulţumeşte pe susţinătorii unui Brexit dur care susţin că aceasta va separa Irlanda de Nord de restul Regatului Unit.
Cine deţine controlul?
Luni, Parlamentul britanic a adoptat o rezoluţie prin care a acordat parlamentarilor puterea de a revizui şi de a impune schimbări cu caracter obligatoriu la orice cerere de prelungire a Brexitului prezentată de premierul May.
De asemenea, Parlamentul urmează să voteze marţi data de prelungire a Brexitului propusă de May, adică 30 iunie.
May a pierdut sprijinul Partidului Conservator, care este divizat în ceea ce priveşte modul de ieşire a ţării din UE. Într-un ultim efort de a obţine adoptarea acordului de retragere, May a lansat discuţii cu opoziţia laburistă.
La summitul de miercuri, liderii UE trebuie să ratifice unanim orice prelungire a termenului limită pentru Brexit.