Brexitul fără acord, “aproape inevitabil”. Parlamentul britanic respinge alternativele la planul premierului

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (Getty Images)

Termenul limită la care Londra trebuie să prezinte Bruxelles-ului o nouă propunerea pentru Brexit sau de ieşire din UE fără încheierea unui acord se apropie rapid. Un înalt oficial UE a avertizat că Marea Britanie “se confruntă cu abisul”.

După ce Parlamentul britanic a respins din nou toate opţiunile alternative la acordul pentru Brexit negociat de premierul Theresa May, politicienii europeni au reacţionat rapid, potrivit Deutsche Welle.

Deşi parlamentarii britanici au eşuat din nou, luni, să întrunească o majoritate pentru un plan alternativ, Camera Comunelor a votat cu 322 la 277 în favoarea continuării dezbaterii în cursul zilei de miercuri, când vor avea loc alte voturi “orientative”.

Coordonatorul pentru Brexit al Parlamentului European a declarat că Marea Britanie are miercuri o “ultimă şansă” de a depăşi impasul privind ieşirea din bloc sau se va “confrunta cu abisul”.

Guy Verhofstadt a susţinut: “Camera Comunelor votează din nou împotriva tuturor opţiunilor. Un #Brexit dur este aproape inevitabil”.

Jens Geier, membru al Parlamentului European din partea Germaniei, a declarat că există o “autoblocadă ridicolă în Parlamentul britanic” şi că UE ar putea fi de acord cu prelungirea termenului pentru Brexit după 12 aprilie, doar dacă Regatul va organiza al doilea referendum pe tema ieşirii din bloc.

UE a convocat un summit de urgenţă în data de 10 aprilie şi a avertizat că, fără un plan, Marea Britanie riscă suspendarea bruscă a legăturilor cu cel mai mare partener comercial al său în 12 aprilie, lucru care ar provoca probleme economice imense.

“Am avut multă răbdare cu prietenii noştri britanici, însă chiar şi răbdarea are o limită”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru canalul de televiziune italian Rai 1.

Marea Britanie va trebui, din punct de vedere legal, să iasă din Uniunea Europeană în 12 aprilie, după ce blocul a acceptat deja să prelungească termenul limită iniţial din 29 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe