Theodor Paleologu: OVR, exemplu pentru salvarea patrimoniului cultural

Epoch Times România
27.02.2009

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a apreciat joi seara, cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate a Operation Villages Roumains (OVR), că organizaţia reprezintă un bun exemplu de realizare a obiectivului major al ministerului pe care îl conduce de protejare a patrimoniului cultural naţional.

"Dacă Ceauşescu distrugea în mod sistematic patrimoniul cultural, distrugerile din zilele noastre sunt haotice, dar la fel de periculoase", a spus Paleologu, la festivitatea găzduită de Institutul Cultural Român.

În opinia ministrului Culturii, pentru protejarea patrimoniului cultural naţional este nevoie de implicarea societăţii civile şi a asociaţiilor locale, în scopul dezvoltării unui parteneriat public privat.

Preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, şi-a exprimat, cu acest prilej, recunoştinţa pentru activitatea OVR, desfăşurată, în opinia sa, "cu dezinvoltură, cu căldură umană, cu enormă investiţie sufletească şi cu eficacitate".

"Cu onoare să vă găzduiesc aici, gratitudine pentru tot ce aţi făcut şi luare ca model pentru acţiunea socială care singură se poate opune puterii statelor", a spus Patapievici.

Un mesaj din partea preşedintelui Traian Băsescu, sub al cărui înalt patronaj se desfăşoară evenimentele aniversare ale OVR, de la Bucureşti, a transmis consilierul prezidenţial Cristian Preda.

Şeful statului a transmis recunoştinţa sa pentru activitatea OVR, evidenţiind meritul organizaţiei în salvarea satelor româneşti supuse distrugerii de către un regim totalitar.

Totodată, preşedintele a salutat solidaritatea popoarelor europene în cultivarea valorilor continentale comune.

Cristian Preda a înmânat, cu acest prilej, Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor preşedintelui OVR International, Michel de Backer.

Activitatea OVR a fost evocată de Mihnea Berindei, membru fondator al OVR, militant, în anii '80, pentru împiedicarea distrugerii satelor.

Amintiri evocatoare, cuvinte de salut sau emoţionante au rostit ambasadorii Belgiei şi Franţei la Bucureşti, reprezentanţii Delegaţiei Wallonie-Bruxelles, ai ICR şi ai OVR.

De asemenea, în holul ICR a fost deschisă o expoziţie de pliante în care este evocată activitatea organizaţiei - "OVR - 20 de ani: trecut-prezent-viitor".

Manifestările prilejuite de aniversarea a 20 de ani de activitate a Organizaţiei Internaţionale Operation Villages Roumains, sunt organizate, în perioada 26-28 februarie, la Bucureşti, de OVR în parteneriat cu Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti, Ambasada Belgiei şi Ambasada Franţei, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, sub patronajul Academiei Române, al ICR şi al Muzeului Ţăranului Român, cu sprijinul ambasadelor României la Bruxelles şi Paris.

În cursul zilei de sâmbătă, 28 februarie, la Muzeul Ţăranului Român se va desfăşura o masă rotundă despre viitorul tineretului în mediul rural. Programul va continua cu reuniunea OVR-international, ce se va desfăşura sub genericul "Perspective de viitor pentru OVR - piste de lucru", iar la Institutul Francez va avea loc o proiecţie cinematografică, realizată de OVR în cadrul Festivalului filmului belgian francofon.

Organizaţia internaţională Operation Villages Roumains a fost creată în februarie 1989, cu scopul de a opri aşa-zisa "sistematizare" a satelor din România, fenomen ce reprezenta, în fapt, o încercare a regimului comunist de a distruge reţelele sociale existente în mediul rural.

Principala activitate a OVR a fost aceea de a "înfrăţi" mii de localităţi rurale occidentale cu sate din România, ameninţate la propriu cu demolarea. În acelaşi timp, OVR a lansat o susţinută campanie mediatică în Belgia, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi restul Europei care s-a concretizat în ajutoare umanitare masive, încă de la începutul anului 1990, odată cu schimbarea regimului politic din România.

De atunci, organizaţia a sprijinit satele româneşti atât din punct de vedere logistic, cât şi prin vizite de documentare în sate occidentale, oferite locuitorilor în vederea realizării unor proiecte de dezvoltare concrete în domeniul dezvoltării durabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor