The Scotsman: Hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac, o destinaţie accesibilă pentru britanicii iubitori de frig
Hotelul de Gheaţă din România, situat în Munţii Făgăraş, pe malurile îngheţate ale lacului Bâlea, este o destinaţie relativ nouă pe piaţa hotelurilor de gheaţă şi una deloc scumpă pentru britanicii cărora le place frigul, scrie The Scotsman în ediţia de luni.
La hotel, situat la o altitudine de 2.034 de metri, se poate ajunge pe şosea de la Bucureşti şi apoi cu telecabina. Primul lucru pe care îl remarci când ajungi, scrie publicaţia britanică, este capela pitorească, care a devenit un loc extrem de popular pentru nunţi şi cereri în căsătorie. Hotelul oferă 14 camere, toate aranjate cu măiestrie pentru a te impresiona la maximum şi decorate cu sculpturi de gheaţă, blănuri şi perne.
România are însă şi alte locuri minunate de vizitat. Spre exemplu, Castelul Bran, în apropiere de pitorescul oraş medieval Braşov, figurează pe fiecare itinerar turistic, fiind cunoscut sub numele de 'Castelul lui Dracula'.
Din păcate, scrie The Scotsman, castelul nu are nimic de-a face nici cu vampirul creat de Bram Stoker, 'Dracula', nici cu adevăratul Vlad Ţepeş, un nobil transilvănean considerat un erou naţional şi un foarte bun luptător împotriva turcilor invadatori.
Multe dintre cele mai renumite obiective turistice ale României sunt medievale, inclusiv unele dintre cele mai frumoase părţi ale capitalei Bucureşti.
Capitala este un amestec de stiluri arhitecturale, în pofida eforturilor depuse de liderul comunist Nicolae Ceauşescu - care a demolat zone rezidenţiale şi istorice pentru a face loc masivei sale Case a Poporului (Palatul Parlamentului).
Deşi este de înţeles că românilor le este şi acum greu să se uite la ea, clădirea rămâne deosebit de impresionantă, notează The Scotsman.
Braşovul, un frumos oraş al comercianţilor saşi, dotat cu bastioane, o uriaşă Piaţă a Sfatului, şi o dramatică Biserică Neagră, este unul dintre oraşele care arată cel mai bine din ţară. Cunoscut ca 'Praga României', Braşovul are o mulţime de restaurante tradiţionale care servesc feluri de mâncare consistente, cum ar fi colţunaşii cu brânză, tuslamaua, cârnaţii şi jumările - combustibilul perfect pentru a vă pregăti pentru o zi în pădure.
În România, există o bună şansă să vedeţi ursul brun - un animal cu care lui Ceauşescu îi plăcea să păstreze pline pădurile, pentru a-l vâna - dar şi râsul - dacă apelaţi la operatorul Untravelled Path care vă poate aranja ca un expert să vă ducă pentru a-l căuta.
Potrivit unor informaţii, există peste 2.000 de râşi în România, unde s-ar afla cea mai mare populaţie de râşi din Europa după Rusia.
'Din păcate', scrie reporterul, 'după multe ore de aşteptare, aşezaţi deasupra unei prăpastii, nu am văzut nimic, deşi după freamătul de jos, probabil că cineva ne-a văzut... '