Thatcher a susţinut globalizarea, însă a apărat statul naţiune (FT)

Margaret Thatcher a avut un impact resimţit încă azi pe scena globală, iar cele trei cele mai importante aspecte ale moştenirii sale au fost impactul pe care l-a avut asupra globalizării, Uniunii Europene şi Războiului rece. Dintre acestea, doar discuţiile despre război aparţin azi trecutului, scrie într-un editorial Gideon Rachman pentru Financial Times.
Financial Times. (SHAUN CURRY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.04.2013

Margaret Thatcher a avut un impact resimţit încă azi pe scena globală, iar cele trei cele mai importante aspecte ale moştenirii sale au fost impactul pe care l-a avut asupra globalizării, Uniunii Europene şi Războiului rece. Dintre acestea, doar discuţiile despre război aparţin azi trecutului, scrie într-un editorial Gideon Rachman pentru Financial Times.

Thatcher a venit la putere în 1979, la un an după Deng Xiaoping în China şi cu un an înaintea lui Ronald Reagan în SUA. În moduri diferite, toţi cei trei lideri s-au dovedit importanţi pentru dezlănţuirea forţelor capitalismului global, care continuă să modeleze lumea. Una dintre primele decizii luate de Thatcher în calitate de prim-ministru a fost cea de a elimina controlul schimburilor valutare pentru Marea Britanie - un act crucial pentru transformarea City-ului londonez într-un important centru financiar internaţional.

Succesul reformelor economice profesate de Thatcher i-au adus admiraţia internaţională şi unele imitări. Deşi thatcherenii s-au lăudat că 'privatizarea' a fost inventată în Marea Britanie, ea a devenit rapid un trend internaţional major, iar Thatcher şi Reagan au ajutat la popularizarea ideii că impozitele bogaţilor trebuie reduse pentru a încuraja dinamismul economic.

Deşi Thatcher a susţinut globalizarea în economie, în politică fostul premier s-a dovedit un apărător al statului-naţiune. Tensiunea dintre aceste două poziţii a definit relaţia sa sinuoasă cu UE - şi continuă să modeleze Marea Britanie şi Europa. Credinţa lui Thatcher în comerţul liber a făcut din ''doamna de fier'' un sponsor entuziast al Actului Unic European din 1986, prin care a fost creată piaţa unică europeană. În acest stadiu, Thatcher a putut colabora constructiv cu Jacques Delors, preşedintele francez vizionar al Comisiei Europene. Cu toate acestea, atunci când acesta a început să promoveze, alături de alţi lideri din Franţa şi Germania, ideea unei monede unice europene, Thatcher a refuzat să li se alăture.

Într-un sens, Thatcher şi Delors s-au înţeles perfect unul pe celălalt. Ambii ştiau că apariţia monedei euro a fost un act profund politic. Faimosul 'nu, nu, nu' spus de Thatcher Europei a venit în replică la sugestiile lui Delors, că, pe viitor, Parlamentul European ar deveni sediul legitimităţii democratice în Europa, iar Comisia executivul său. Această opoziţie puternică a lui Thatcher faţă de direcţia în care se îndrepta UE a fost cea care a condus la o revoltă în cadrul partidului său şi, într-un final, la încheierea mandatului său de premier. Cu toate acestea, thatcherienii ar argumenta că ea a avut dreptate în cele din urmă să se opună. Moneda euro conduce, într-adevăr, la erodări majore ale suveranităţii naţionale şi se confruntă cu probleme pe care Thatcher le-a anticipat.

Dorinţa lui Thatcher de a susţine amplasarea de rachete de croazieră americane în Europa a conferit o nouă dimensiune Războiului rece. Pe de altă parte, atunci când Thatcher a declarat ulterior că liderul sovietic Mihail Gorbaciov era un om 'cu care pot face afaceri', ea a demonstrat o flexibilitate pe care oponenţii ei au refuzat uneori să o recunoască. De asemenea, spre deosebire de Ronald Reagan, Thatcher era încă la putere pentru a vedea căderea Zidului Berlinului şi dizolvarea Uniunii Sovietice. În această privinţă, ca şi în multe altele, Thatcher ar putea pretinde că politicile sale dure au fost justificate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor