"Teza este profund viciată" - Comisia de etică a UBB a găsit mai multe exemple de plagiat şi citare defectuoasă în lucrarea de doctorat a lui Bode
alte articole
Teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode este “profund viciată”, transmite Comisia de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) după a doua analiză a acestei teze, prin care “confirmă şi alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamante anterior şi analizate de Comisie”. Comisia confirmă astfel “plagiat şi citare defectuoasă şi incorectă”, relatează Edupedu.ro.
Potrivit Hotărârii publicate pe site-ul UBB:
- "Se confirmă şi alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior şi analizate de Comisie – plagiat şi citare defectuoasă sau incorectă
- (2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată".
Comisia precizează că Adrian Ivan, conducătorul de doctorat în cazul tezei lui Lucian Bode, a solicitat stoparea oricărei analize, cerere care nu a fost acceptată.
UBB a publicat rezultatul verificărilor în condiţiile în care ministrul Bode apelase la instanţă în încercarea de a bloca aceasta a doua rundă de analiză. El a susţinut, la începutul săptămânii, că a apelat la această măsură deoarece Comisia de Etică nu ar putea desfăşura verificări decât în privinţa membrilor comunităţii universitare, din care el nu face parte. Pe de altă parte, după prima analiză a comisiei, desfăşurată în toamnă şi care constatase un procent mult mai mic de conţinut plagiat, el salutase “verdictul UBB”, apreciind că acesta ar demonstra că “teza mea de doctorat este în regulă”.
Reamintim că jurnalista Emilia Şercan a anunţat, luni, că Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB), "într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat".
Ulterior, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, a transmis tranşant că până la o decizie a judecătorilor în acest sens, universitatea continuă demersurile pe partea academică, iar dacă vor fi probleme, Bode va răspunde.
Daniel David a menţionat, în declaraţii făcute luni, că nu poţi cere unei universităţi să nu facă o astfel de analiză în cazul unor suspiciuni de plagiat.
Întrebat, la Prima News, cum i se pare demersul şefului MAI de a bloca în instanţă reanalizarea tezei sale de doctorat, Daniel David a răspuns:
"O universitate trebuie să fie reper. UBB şi-a asumat lucrul ăsta şi nu va fi instrumentalizată nici de tribunale populare, nici de factorul politic. Am avut o primă etapă anul trecut, când Comisia de Etică a primit un număr x de sesizări, nu mai ţin minte exact câte, patru sau cinci sesizări, ca suspiciuni de abatere de la etică. Comisia de Etică a analizat acele abateri, le-a confirmat pe cele mai multe dintre ele. A luat măsurile interne pe care le putea lua, că nu poţi să faci orice ca universitate, şi a anunţat Comisia Naţională – CNADTCU pentru demersuri suplimentare şi pentru alte decizii. Atâta se putea face legal. Asta a supărat pe toată lumea. Unii aşteptau nu ştiu ce să facem, alţii să nu vedem problemele care erau acolo".