Teste nucleare pe teritoriul vestic al Chinei

Lop Nor era odată un lac ce se întindea pe 1,3 milioane de hectare, în deşertul Taklamakan a Regiunii Autonome Xinjiang, până când armata chineză a creat un site secret de testare nucleară, în iunie 1959, detonând 45 de bombe nucleare între 1964 şi 1996. Un veteran militar chinez, cu aliasul Liu Qing, a relatat într-un interviu acordat în exclusivitate The Epoch Times, despre experienţele sale în timp ce se afla la unitatea nucleară şi despre cum era trimis pentru exerciţii militare prelungite la centrul exploziei superficiale.
Xia Mozhu
15.03.2012

Lop Nor era odată un lac ce se întindea pe 1,3 milioane de hectare, în deşertul Taklamakan a Regiunii Autonome Xinjiang, până când armata chineză a creat un site secret de testare nucleară, în iunie 1959, detonând 45 de bombe nucleare între 1964 şi 1996. Un veteran militar chinez, cu aliasul Liu Qing, a relatat într-un interviu acordat în exclusivitate The Epoch Times, despre experienţele sale în timp ce se afla la unitatea nucleară şi despre cum era trimis pentru exerciţii militare prelungite la centrul exploziei superficiale.

Liu provine din Urumqi, capitala Xinjiang, iar acum trăieşte în Australia. El a relatat că timp de 32 de ani, aproximativ 100.000 de soldaţi au participat la teste nucleare fără niciun fel de echipament de protecţie şi că radiaţiile la care au fost expuşi le-a transformat viaţa într-un coşmar.

Dar în timp ce măsura nivelurile de radiaţii de la soldaţii expuşi şi păstra fişiere secrete, guvernul chinez nu a recunoscut niciodată problemele de sănătate ale soldaţilor şi puţini dintre ei au primit vreo despăgubire.

Expunerea

În 1979, Liu în vârstă de 18 ani s-a înrolat şi a servit în cadrul unităţii "Nuclear 8023", unitate ce a fost desemnată pentru testarea armelor nucleare. Pe parcursul următorilor 10 ani, Liu a fost de cinci ori în centrul exploziei superficiale unde au fost testate armele nucleare. El a locuit în acel loc pentru aproximativ şase luni şi s-a plimbat în centrul locului unde tocmai a fost detonată o bombă nucleară.

Liu a relatat că a atins rămăşiţele turnului de fier care a ţinut prima bombă atomică din China, în 1964. Singura protecţie pe care o avea în timpul acestor întâlniri, a fost uniforma militară. Când soldaţii părăseau locul exploziei, nimeni nu efectua teste sau măsurători pe ei, a afirmat Liu.

"Noi nu aveam niciun fel de protecţie în acel moment. Uniformele noastre militare erau singura noastră protecţie. Nu ştiam despre pericolele expunerii la radiaţii nucleare. Prejudiciul era invizibil, iar victimele nu l-au simţit imediat. Distrugerea creierului era deosebit de gravă. Nu am aflat despre adversităţile permanente şi pe tot parcursul vieţii, decât mai târziu. Politica Partidului Comunist Chinez (PCC) de a ascunde informaţii de public, a prins în capcană şi a rănit o mulţime de oameni în timpul deceniilor de teste nucleare. Pe parcursul celor zece ani cât am fost în armată, nu am fost învăţat despre pericolele extreme ale radiaţiilor nucleare.

PCC ne-a tratat ca şi cum nu am fi fost oameni în timpul testelor nucleare. La trei minute după detonare, 30.000 de soldaţi erau trimişi la faţa locului. Forţe ce conduceau tancuri, trupe blindate şi cavaleria trebuiau să se deplaseze la locul exploziei. Desigur, liderii de rang înalt nu se aflau acolo. De fiecare dată când efectuam o misiune la locul unei explozii, trebuia să locuim acolo luni de zile", a povestit Liu.

Potrivit estimării lui Liu, cel puţin 100.000 de soldaţi au servit în unitatea nucleară 8023, în timpul celor 32 de ani, şi au avut de suferit de pe urma unor niveluri diferite de expunere la radiaţii şi din cauza unor boli diverse.

"După fiecare explozie, pe soldaţii care au participat la exerciţii era efectuată o testare a expunerii nucleare, ei fiind luaţi de personalul de la sediul central. Informaţiile erau extrem de confidenţiale şi nu au fost niciodată publicate. Timp de decenii, PCC nu s-a interesat de starea de sănătate a celor care au participat la testele nucleare. Partidul ne-a aruncat, după ce nu a mai avut nevoie de noi, şi nu i-a păsat câtuşi de puţin de noi", a spus Liu.

Efectele radiaţiilor

În octombrie 1985, la 24 de ani, Liu a revenit la baza sa militară după încheierea unei misiuni. Acela a fost, de asemenea, începutul îmbolnăvirii sale, el numindu-o "coşmarul meu."

"La început au avut loc mai multe răceli interminabile, pentru care primeam injecţii şi medicamente. Apoi, mi-au căzut dinţii." În acelaşi timp, avea dureri stomacale cronice, o inflamaţie nazală şi a fost diagnosticat cu hepatită de tip B. Numărul de celule albe din sângele său era foarte scăzut, iar în plus, de atunci, suferă de insomnie.

Liu a povestit că a luat nenumărate tipuri de medicamente şi injecţii în ultimii ani. Într-un an, costurile sale medicale au reprezentat trei pătrimi din întregul buget medical al unităţii sale. "Colegii mei se tot plângeau din cauza mea şi eram durerea de cap a supraveghetorilor", a susţinut Liu.

Radiaţiile nucleare au afectat şi sănătatea fiului său. "Fiul meu are doar 20 de ani, dar sistemul său imunitar este foarte slab, el răcind foarte des", a spus Liu.

Refuzul de a-l compensa

Majoritatea personalului militar de la fosta unitate nucleară 8032, care este acum bolnav, nu a primit recunoaştere din partea guvernului cum că ar fi rănit sau ar avea handicap ca urmare a serviciului militar. Ei nu primesc nicio compensaţie pentru prejudiciul permanent adus sănătăţii lor de radiaţiile nucleare.

"Când veteranii au mers la guvern pentru a depune o petiţie, poliţia i-a bătut, uneori crăpându-le capul şi lăsându-le sângele să curgă", a relatat Liu.

Am strigat în cele din urmă 'Jos PCC, dezintegraţi PCC!' Am aşteptat să spun acest lucru mai multe decenii, şi în cele din urmă am reuşit să o fac.

Depunerea unei petiţii este o călătorie foarte grea şi dureroasă pentru acei soldaţi, şi are loc de 30 de ani, a spus Liu. Oameni din toate provinciile din China s-au alăturat valului de petiţionari. Uneori, oamenii se adună în grupuri de la câteva sute la câteva mii. Cel mai mare grup a fost de 8.000 de oameni, a relatat el.

Liu a înaintat mulţi ani o petiţie şi în cele din urmă a fost recunoscut ca având leziuni de nivel "opt" pe o scară de la 1 la 10, 1 fiind cele mai grave, 10 cele puţin grave.

Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre soldaţii care au participat la testele nucleare nu au obţinut compensaţii pentru problemele de sănătate din partea guvernului, pentru că ei au fost liberaţi. Aceştia încă înaintează petiţii. Mulţi oameni au murit, iar familiile lor nu pot primi nicio compensaţie, a spus Liu.

Din cei zece veterani din cartierul lui Liu care au făcut parte din aceeaşi unitate militară ca şi el, doi au murit de cancer la circa 45 de ani, a povestit el.

"PCC a fost întotdeauna aşa. Ei folosesc oamenii şi scapă de ei atunci când nu le mai sunt de folos. PCC este rău şi inuman. Întotdeauna a căutat doar beneficiile proprii. Nu este ceva neobişnuit ca să trateze oamenii în acest fel," a spus Liu.

Teste nucleare în curs de desfăşurare

Teste nucleare încă sunt efectuate la Lop Nor, chiar şi după ce China a semnat un tratat de interzicere a testelor, în 1996.

PCC a grăbit ultimul său test nuclear oficial, ce a avut loc pe 29 iulie 1996, chiar înainte de o interdicţie din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite. În aceeaşi zi, PCC a anunţat că va suspenda testele nucleare, iar pe 24 septembrie 1996, ministrul Afacerilor Externe de atunci, Qian Qichen, a semnat Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare, împreună cu alte 60 de ţări, la sediul Naţiunilor Unite de la New York.

Dar potrivit lui Liu, testele nu au fost niciodată oprite. PCC şi-a continuat testele nucleare după 1996. El nu le-a oprit niciodată. Ei efectuează aceste teste la bază sau în subteran, pe o scară mai mică, aşa că nu este uşor pentru lumea exterioară să le detecteze.

"Un fost coleg, care încă lucrează la bază, mi-a spus acest lucru în persoană acum doi ani", a afirmat Liu. "Modul în care PCC face lucrurile este asemănător stilului gangster: nu lăsaţi niciodată probe sau dovezi scrise. Totul este transferat verbal de la oamenii de sus către cei de jos."

Liu a declarat că, în septembrie 1986, PCC a permis guvernului pakistanez să efectueze teste nucleare la Lop Nor.

"Experţi nucleari pakistanezi erau îmbrăcaţi în uniforme ale Armatei de Eliberare a Poporului la locul nostru de testare nucleară. Dacă erau vreodată observaţi de străini, ei puteau fi confundaţi cu soldaţi uighuri. Dar noi toţi ştiam că nu era niciun soldat uighur în unitatea noastră", a menţionat Liu.

Radiaţiile de la testele din Lop Nor au pus în pericol şi locuitorii din apropiere şi pe turiştii nevinovaţi.

Takada Jun, profesor de Studii de protecţie împotriva radiaţiilor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină Sapporo din Japonia, a declarat în lucrarea "Testele nucleare din China: catastrofa nucleară de pe Drumul Mătăsii", că atracţia turistică Drumul mătăsii şi zonele de testare nucleară sunt în acelaşi loc. Turiştii de acolo sunt expuşi riscului de radiaţii nucleare. Riscul era deosebit de ridicat înainte de 1996, dar chiar şi astăzi, ameninţarea radiaţiilor nucleare este încă prezentă în zonă.

Pe 10 decembrie 2011, Ziua Drepturilor Omului, Liu, acum rezident permanent în Australia, s-a alăturat sutelor de protestatari din faţa ambasadei chineze din Canberra pentru un miting anti-PCC. El a spus că acela a fost primul astfel de miting la care a participat şi că "i-a trezit inspiraţia."

"Am strigat în cele din urmă 'Jos PCC, dezintegraţi PCC!' Am aşteptat să spun acest lucru mai multe decenii, şi în cele din urmă am reuşit să o fac", a afirmat Liu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor