Israelul efectuează un raid asupra Siriei

Stradă din Latakia, 350 km nord vest de Damasc, 2011
Stradă din Latakia, 350 km nord vest de Damasc, 2011 (ANWAR AMRO / AFP / Getty Images)

Avioane de război israeliene au lovit o bază militară din apropierea portului sirian Latakia, conform afirmaţiei unui oficial al administraţiei Obama citat de CNN.

Presa israeliană a raportat pe larg, joi, despre explozia unui depozit de de rachete în zonă, deşi atacul nu a fost confirmat de guvernul israelian.

Ţinta atacului militar, potrivit oficialului administraţiei Obama, au fost de rachete şi echipamente aferente despre care Israelul se temea că vor fi transferate către grupul terorist libanez Hezbollah, care operează în Liban. Oficialul a refuzat să fie identificat cauza naturii sensibile a informaţiilor.

Confruntat cu întrebările generate de raportul CNN, un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israel a declarat pentru CNN : "Nu ne referim la rapoartele străine".

Acesta nu ar fi primul atac surpriză al Israelului asupra Siriei. În 2007 armata israeliană a efectuat un raid asupra unui reactor nuclear sirian, construit în cooperare cu Coreea de Nord, în zona Al Kibar.

Armata israeliană nu a comentat raportul CNN însă este cunoscută pentru poziţia fermă prin care se opune oricăror transferuri de arme pe care Siria le-ar face către grupul Hezbollah.

Siria este condusă de familia Al Assad, care aparţine de ramura alawită a musulmanilor şiiţi, la fel ca şi Hezbollah şi Iran. Rebelii sirieni ca şi Arabia Saudită şi majoritatea ţărilor arabe sunt populate de musulmani suniţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe