Terorism în Copengaha. Extremistul responsabil de cele două atacuri a fost ucis de poliţie

Atac împotriva unui caricaturist în cafeneaua Krudttoenden din Copenhaga
Atac împotriva unui caricaturist în cafeneaua Krudttoenden din Copenhaga (Getty Images)

Poliţia din Copenhaga a anunţat că l-a ucis, duminică dimineaţă, pe presupusul autor al atentatelor teroriste din capitala Danemarcei în urma cărora două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte cinci au fost rănite, scrie Washington Post.

Presupusul agresor, identificat ca Omar El-Hussein, un danez de 22 de ani, ar fi tras nu mai puţin de 200 de gloanţe într-o cafenea de la Copenhaga în timpul unui forum despre libertatea de vorbire, omorând un bărbat în vârstă de 55 de ani şi rănind trei ofiţeri de poliţie. Ulterior, bărbatul a ucis o altă persoană lângă o sinagogă din centrul oraşului, rănind alţi doi ofiţeri de poliţie.

Poliţia a declarat că l-a ucis pe bărbat după ce acesta a deschis focul asupra forţelor de ordine în apropierea unei staţii de tren, a raportat Associated Press.

Supravieţuitorii atacului de la cafenea sunt de părere că este vorba despre o încercare de a mima masacrul de luna trecută la Charlie Hebdo din Paris.

Ambasadorul francez din Danemarca şi un caricaturist – care a fost ameninţat cu moartea anterior pentru ilustrarea profetului Mohamed - au fost printre cei care au luat parte la dezbatere, aceştia supravieţuind însă focului de armă.

Târziu în noapte, poliţia a început vânătoarea pistolarului singuratic care a fugit cu o maşină de la locul incidentului. Inclusiv poliţia din Suedia s-a alăturat căutării.

"A fost în acelaşi spirit ca la Charlie Hebdo, cu excepţia faptului că nu a reuşit. Intuitiv, aş spune că au fost cel puţin 50 de focuri de armă, dar poliţia spune că au fost 200. Gloanţele au trecut prin uşi şi toată lumea s-au aruncat la podea", a declarat ambasadorul francez, François Zimeray, pentru AFP.

Prim-ministrul Danemarcei a numit incidentul un atac terorist şi a pus ţara în mare alerta sâmbătă seară.

Cafeneaua Krudttønden a gazduit, sâmbătă după-amiază, o discuţie intitulată "Arta, blasfemia şi libertatea de exprimare." Printre organizatori a fost un caricaturist suedez Lars Vilks, care a primit ameninţări cu moartea în trecut după ce l-a desenat pe profetul Mohamed cu corpul unui câine în 2007.

O facţiune a Al-Qaeda a pus o recompensă pe capul său, iar o femeie americană care se intitula Jihad Jane a fost condamnată în 2014 la 10 ani de închisoare pe motiv că ar fi complotat să-l ucidă pe Vilks.

În ultimii ani, Vilks, în vârstă de 68 de ani, a beneficiat constant de protecţia poliţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe