"Terminatorul" din Congo s-a predat la Ambasada SUA

Renumitul dictator militar congolez Bosco "Terminatorul" Ntaganda s-a predat luni, la doar câteva luni după ce forţele sale au lansat o ofensivă asupra mai multor oraşe din Congo înainte de a se diviza.
Generalul Bosco Ntaganda (R) imagine din 24 inauarie 2009 în Rutshuru, DR Congo (Lionel Healing / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
19.03.2013

Renumitul dictator militar congolez Bosco "Terminatorul" Ntaganda s-a predat luni, la doar câteva luni după ce forţele sale au lansat o ofensivă asupra mai multor oraşe din Congo înainte de a se diviza.

Ntaganda, care este căutat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru crime de război, inclusiv recrutarea de copii-soldaţi, s-a prezentat la Ambasada SUA din Ruanda şi a cerut să fie transferat la instanţa de la Haga.

Se spune că el a fost unul din şefii mişcării rebele M23, care a atacat mai multe oraşe congoleze cu câteva luni în urmă. Rebelii s-au retras în cele din urmă şi apoi s-au divizat.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a confirmat că el a intrat în ambasada din Kigali luni.

"Pot confirma că Bosco Ntaganda, un inculpat TPI şi lider al uneia dintre facţiunile M23, a intrat în această dimineaţă în Ambasada SUA din Kigali", a afirmat ea, potrivit unei transcrieri.

Potrivit susţinerilor lui Nuland: "Ntaganda a cerut să fie transferat la TPI la Haga. În prezent ne consultăm cu mai multe guverne, inclusiv guvernul din Ruanda, în scopul facilitării cererii sale".

Nuland a declarat că Statele Unite nu au primit o notificare prealabilă că Ntaganda plănuieşte să meargă la ambasadă. Anterior, locul unde se afla era necunoscut.

"Se pare că a fost ceva ce s-a întâmplat în această dimineaţă, iar noi se străduim să-i îndeplinim cererea", a susţinut ea.

Nu este clar de ce a ales Ntaganda să se predea după ce a petrecut ani de zile ca fugar. Cu toate acestea, manevra vine la doar câteva zile după ce aliatul său, Jean-Marie Runiga, a fost reţinut de autorităţile ruandeze, potrivit Associated Press.

Ntaganda se confruntă cu diverse acuzaţii, inclusiv recrutarea de soldaţi-copii, persecuţie, crimă, sclavie sexuală şi viol, toate comise în timpul conflictului din 2002-2003 din Republica Democrată Congo din nord-est, în perioada când el a comandat forţele.

Purtătorul de cuvânt al guvernului congolez Lambert Mende a declarat pentru Reuters: "Am prefera să fie judecat aici, dar nu este nicio problemă dacă este trimis la Haga. Cel mai important lucru este ca să se facă dreptate."

TPI a emis un mandat de arestare pe numele său din 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor