Terapia cognitiv-comportamentală, alternativă mai eficientă la tratamentul standard împotriva ipohondriei

Terapia cognitiv-comportamentală este mai eficientă decât tratamentul standard pentru persoanele cu ipohondrie, susţine un studiu publicat în revista de specialitate The Lancet şi preluat de BBC
Creier (Vasiliy Yakobchuk /Photos.com)
Epoch Times România
18.10.2013

Terapia cognitiv-comportamentală este mai eficientă decât tratamentul standard pentru persoanele cu ipohondrie, susţine un studiu publicat în revista de specialitate The Lancet şi preluat de BBC.

În studiu, 14% dintre pacienţii care au beneficiat de terapie cognitiv-comportamentală şi-au recâştigat nivelul normal de anxietate, faţă de doar 7% cărora le-a fost asigurat tratamentul standard împotriva ipohondriei.

Terapia cognitiv-comportamentală este o modalitate de a vorbi despre tine, lume şi alte persoane şi despre cum acţiunile îţi afectează gândurile şi sentimentele. Spre deosebire de alte tratamente bazate pe conversaţia dintre terapeut şi pacient, această terapie se concentrează pe 'aici şi acum', în loc de a analiza cauzele stresului sau simptomele anterioare.

Studiul susţine că asistente medicale ar putea fi instruite cu uşurinţă pentru a oferi terapie psihologică pentru ipohondrie, în condiţiile în care între 10% şi 20% dintre pacienţii din spitale îşi fac obsesiv griji cu privire la sănătatea lor.

Studiile anterioare au indicat că terapia cognitiv-comportamentală, ce are drept scop schimbarea pattern-urilor de gândire şi a comportamentului, este un tratament eficient pentru alte tulburări de anxietate.

Cu toate acestea, există un deficit de specialişti instruiţi pentru a oferi această terapie şi, prin urmare, listele de aşteptare pot fi lungi.

În studiul amintit, 219 de persoane ipohondre au beneficiat în medie de şase sesiuni de terapie cognitiv-comportamentală, în timp ce altor 225 le-a fost oferită terapia standard, constând în încurajări şi sprijin.

După perioade de şase luni şi de 12 luni, în cazul pacienţilor din primul grup s-a constat o 'ameliorare semnificativă în ceea ce priveşte anxietatea cu privire la propria persoană şi simptomele de depresie', prin comparaţie cu grupul care a beneficiat de tratamentul standard.

De asemenea, studiul a constatat o reducere deosebit de vizibilă a anxietăţii privind starea de sănătate în primul grup imediat după începerea tratamentului.

Terapia o fost oferită de persoane care nu erau specialiste în terapia cognitiv-comportamentală, după doar două workshopuri de instruire.

Autorul studiului, profesorul Peter Tyrer, şeful Centrului de Sănătate Mintală din cadrul Imperial College din Londra, a declarat ca rezultatele au indicat că ipohondria poate fi tratată cu succes într-un mod 'relativ ieftin ' de către asistente medicale generaliste, care au beneficiat de o instruire minimală în acest sens, într-un spital.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor