Teodosie, pus la colţ pentru "nerespectarea disciplinei canonice". Cum l-a pedepsit Patriarhul Daniel

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis, joi, că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu mai are voie să fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, şi nici ca ierarhii Sfântului Sinod să mai accepte invitaţii în Arhiepiscopia Tomisului. În plus, Sfântul Sinod a impus restricţii şi în ceea ce priveşte activitatea lui Teodosie pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureştilor.
“Ia act cu mâhnire de faptul că, deşi disciplina canonică, statutară şi sinodală privitoare la hirotonie este foarte clar stabilită canonic, statutar şi regulamentar, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, nu o respectă, hirotonind în continuare necanonic, nestatutar şi neregulamentar teologi din alte eparhii, fără acordul Chiriarhului lor sau hirotonind teologi care nu îndeplinesc toate condiţiile legale, statutare şi sinodale privitoare la hirotonie, şi că mulţi dintre aceştia nu rămân în eparhiile pentru care au fost hirotoniţi, adică în Arhiepiscopia Tomisului sau în Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, ci îşi desfăşoară activitatea necanonic, nestatutar şi neregulamentar pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureştilor”, se arată într-un comunicat al Sfântului Sinod, semnat de Patriarhul Daniel.
Decizia Sfântului Sinod are legătură cu hirotonirea unui cleric, Ioan Valentin Damaschin, în Arhiepiscopia Tomisului, deşi acesta este “fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor”, a fost hirotonit diacon în Catedrala eparhială din Constanţa de către însuşi Teodosie. Ulterior, Damaschin a solicitat în calitate de laic “desfierea din Arhiepiscopia Bucureştilor, pe motivul relocării sale în Cipru, adică într-o altă Biserică Ortodoxă autocefală”.
De asemenea, Sfântul Sinod a afirmat că întreaga situaţie reprezintă o tentativă de “fraudare” a modalităţii statutare de transfer a clericilor din Biserica Ortodoxă Română într-o altă Biserică Ortodoxă Autocefală, adăugând că i-a transmis lui Teodosie să ofere explicaţii.
Teodosie a răspuns la această solicitare prin adresa nr. 296 din 13 septembrie 2024, prin care formula următoarele explicaţii:
- “Hirotonia în Arhiepiscopia Tomisului a teologului Ioan-Valentin Damaschin, fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, s-a făcut pe motivul că acesta a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Constanţa şi a locuit 'vreme îndelungată' în Constanţa”.
“s-a exprimat ‘sincera părere de rău pentru situaţia de indispoziţie generată de hirotonia misionară care a avut loc fără intenţia de a încălca principiul înfierii duhovniceşti, cu bună-credinţă şi pe temeiul canonic al locului consfinţit de către Sfântul Sinod”;
“s-a dispus la nivelul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului o cercetare amănunţită a situaţiei părintelui, cu evidenţierea responsabilităţilor administrative, canonice şi duhovniceşti ce se impun, fără a se comunica însă rezultatul acesteia”.
În ciuda motivelor invocate de Teodosie, în urma discuţiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale şi sociale, Sfântul Sinod a hotărât, printre altele:
“Aprobă ca Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie să nu mai săvârşească vreo lucrare liturgică (Sfinte Taine şi ierurgii) pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureştilor până când nu va arăta pocăinţă şi îndreptare prin respectarea prevederilor canonice, statutare şi regulamentare şi a hotărârilor sinodale”.
“Aprobă ca Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să nu mai fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, şi nici ierarhii Sfântului Sinod să nu mai accepte invitaţii în Arhiepiscopia Tomisului, până când Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu va respecta practica euharistică panortodoxă şi hotărârea sinodală nr. 360 din 17 februarie 2011 referitoare la citirea Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare”.
Totodată, Sfântul Sinod a aprobat anularea hirotoniei teologului Ioan Valentin Damaschin, pe motiv că aceasta a fost făcută nestatutar, necanonic şi neregulamentar de către Teodosie. În plus, instituţia a mai decis ca Damaschin să fie trimis în judecata Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor cu propunerea de destituire din slujirea clericală sau de caterisire.