Tensiuni şi strategii. Erdogan şi Abbas - discuţii axate pe conflictul din Gaza înainte de un discurs în parlament
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a primit pe liderul palestinian Mahmoud Abbas pentru discuţii axate pe conflictul din Gaza, a declarat biroul lui Erdogan înainte de un discurs planificat pentru joi în parlament.
Potrivit AP News, biroul lui Erdogan a comunicat miercuri seara că cei doi au discutat la palatul prezidenţial din Ankara despre „masacrele comise de Israel în teritoriile palestiniene” şi „paşii necesari pentru o încetare permanentă a focului şi pace”.
Declaraţia, publicată pe platforma de socializare X, a subliniat angajamentul lui Erdogan de a sprijini „cauza justă a Palestinei” şi de a face eforturi pentru „creşterea presiunii internaţionale asupra Israelului, în special din partea lumii islamice”, pentru a furniza ajutor umanitar şi a aduce pacea.
Abbas a sosit miercuri pentru o vizită care coincide cu temerile legate de posibile represalii iraniene împotriva Israelului după asasinarea oficialului Hamas Ismail Haniyeh, ceea ce a amplificat temerile privind extinderea războiului în Orientul Mijlociu. Erdogan, un susţinător proeminent al Hamas şi al cauzei palestiniene, l-a invitat pe Abbas după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat Congresului Statelor Unite în iulie. Liderul palestinian urmează să susţină un discurs joi, la Ankara, în cadrul unei sesiuni speciale a parlamentarilor.
Spre deosebire de ţările occidentale care au desemnat Hamas drept organizaţie teroristă, Erdogan a lăudat grupul, considerându-l o mişcare de eliberare. De asemenea, el l-a găzduit pe Haniyeh în Turcia în mai multe ocazii.
Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene cu sediul la Ramallah, Cisiordania, a fost în mare parte marginalizat de la începutul războiului din Gaza, când militanţii conduşi de Hamas au atacat sudul Israelului în octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi luând aproximativ 250 de ostatici.
Abbas este, de asemenea, preşedinte al partidului Fatah, care are o dispută de lungă durată cu Hamas. Succesul electoral al Hamas în Gaza în 2006 a fost urmat de un scurt conflict armat cu luptătorii Fatah.
Pe lângă sprijinul pentru Hamas, Erdogan a fost un critic important al operaţiunilor militare ale Israelului în Gaza, acuzând guvernul israelian de genocid şi asemănându-l pe Netanyahu cu Adolf Hitler.
În mai, Turcia a suspendat schimburile comerciale cu Israelul ca urmare a atacurilor acestuia asupra Gaza. La 7 august, Turcia a depus o cerere la un tribunal al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a se alătura procesului de genocid intentat de Africa de Sud împotriva Israelului.
Preşedintele turc a criticat naţiunile occidentale pentru susţinerea Israelului şi a cerut pedepsirea liderilor israelieni în instanţele internaţionale.
Moartea lui Haniyeh în urmă cu două săptămâni în Iran, în urma unei presupuse lovituri israeliene, care a avut loc la scurt timp după uciderea unui comandant de rang înalt al Hezbollah în Liban, a dus la creşterea tensiunilor regionale. Liderii sunt vigilenţi privind un posibil răspuns iranian la ţintirea aliaţilor săi.
Cu puţin timp înainte de sosirea lui Abbas, ambasadorul SUA în Turcia, Jeffry Flake, a declarat că Washingtonul caută ajutorul Turciei şi al altor guverne prietene cu Teheranul pentru a detensiona situaţia.
„Turcia poate vorbi cu grupuri cu care noi nu putem vorbi cu privire la situaţia din Gaza. Îi încurajăm pe interlocutorii şi partenerii noştri să facă un efort pentru a reduce tensiunile acolo unde este posibil”, a declarat el, miercuri seara, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu.