Tensiuni între Gherasimov, Kadîrov şi Prigojin. Şefii celor trei facţiuni militare ruse se ceartă acum pe tema bărbii

Ramzan Kadîrov
Ramzan Kadîrov (Inside Ukraina)

Comandantul forţelor ruseşti din Ucraina a ordonat soldaţilor să se tundă şi să se radă, declanşând o dispută cu aliaţii săi ceceni şi mercenari cu barbă, informează The Telegraph.

Sursa citată afirmă că liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a criticat ordinul ca fiind o "provocare" deliberată şi a declarat că acesta distrage atenţia de la adevărata activitate de luptă.

"Haideţi să lăsăm armele şi să mergem să ne bărbierim. Ce fel de prostie este asta?", a declarat Kadîrov pe canalul său Telegram.

Serviciile secrete occidentale au declarat că generalul Valeri Gherasimov, numit comandant general al forţelor ruse la începutul lunii ianuarie de către Vladimir Putin, a încercat să promoveze mai multă disciplină în armata rusă.

Pe lângă faptul că li s-a spus să se aranjeze, Ministerul britanic al Apărării a declarat că generalul Gherasimov le-a ordonat soldaţilor ruşi să nu mai poarte "uniforme neregulamentare, să nu mai călătorească în vehicule civile şi să nu mai folosească telefoane mobile".

Proasta disciplină a soldaţilor ruşi în ceea ce priveşte utilizarea telefoanelor mobile a dat de gol poziţiile lor pe tot parcursul războiului, dar înregistrările video de pe câmpurile de luptă din Ucraina i-au arătat pe aceştia purtând uniforme militare standard, bărbieriţi şi cu tunsori în stil militar.

Ordinul ar putea fi o mişcare de subminare a Grupului Wagner

În schimb, ordinul de a se îmbrăca mai elegant ar putea fi o încercare a Ministerului rus al Apărării pentru a submina Grupul Wagner, un grup de mercenari al Kremlinului, care anterior era negat şi care a crescut în importanţă în acest an.

Wagner a desfăşurat aproximativ 50.000 de oameni în Donbas, în principal foşti deţinuţi nebărbieriţi care luptă într-o varietate de uniforme militare nepotrivite.

Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, consideră că luptătorii lui sunt superiori armatei ruse, pe care a criticat-o ca fiind nepăsătoare, inaptă din punct de vedere tactic şi vanitoasă.

Armata rusă îi vede pe mercenarii Wagner ca pe o adunătură îndoielnică de şmecheri care trebuie să fie puşi la locul lor.

Prigojin a răspuns la ordinul generalului Gherasimov ca luptătorii săi să se radă cu un sarcasm tipic ameninţător.

El l-a îndemnat pe Kadîrov să-şi dubleze lungimea bărbii şi a spus că luptătorii săi sunt pur şi simplu prea ocupaţi să lupte cu armata ucraineană pentru a se opri să se radă.

"Războiul este timpul celor activi şi curajoşi, nu al celor cu barba curată", a spus el.

Context

Săptămâna trecută, Ramzan Kadîrov, liderul cecen supranumit şi "Măcelarul din Groznîi", a făcut un apel la preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, cerându-i să îi trimită în linia întâi pe frontul din Ucraina pe toţi cei care susţin interdicţia de a purta barbă în armată. Declaraţia respectivă a fost publicată pe canalul său Telegram, potrivit publicaţiei ruse Lenta.

"Dragă Viaceslav Viktorovici, te rog, nu datorită funcţiei, ci din prietenie: trimite-i pe gardienii regulamentelor în prima linie. Înţeleg vârsta şi toate astea, dar în politică nu ar trebui să existe 'mai bătrân-mai tânăr' [...]. În politică există doar interesele statului", a scris el, adăugând că cerinţele de disciplină vor fi relevante după finalizarea operaţiunii militare speciale.

Mesajul lui Kadîrov a fost un răspuns la declaraţia deputatului Dumei de Stat, general locotenent Viktor Sobolev, care a comentat mesajele apărute pe reţelele de socializare că luptătorilor le este interzis să poarte barbă. Generalul a explicat acest lucru ca pe o cerinţă elementară a disciplinei militare.

"Se pare că general locotenent Viktor Sobolev are mult timp liber la serviciu, deoarece nu are nimic de făcut şi reciteşte regulamentele", a reacţionat Kadîrov.

În acelaşi timp, şeful interimar al Republicii Populare Doneţk (DPR), Denis Puşilin, a negat informaţiile conform cărora luptătorilor le este interzis să poarte barbă. Potrivit acestuia, astfel de zvonuri s-au răspândit pe canalele Telegram şi printre oficialii militari, dar nu au nicio bază reală.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe