Tensiuni între Gherasimov, Kadîrov şi Prigojin. Şefii celor trei facţiuni militare ruse se ceartă acum pe tema bărbii

Ramzan Kadîrov
Ramzan Kadîrov (Inside Ukraina)

Comandantul forţelor ruseşti din Ucraina a ordonat soldaţilor să se tundă şi să se radă, declanşând o dispută cu aliaţii săi ceceni şi mercenari cu barbă, informează The Telegraph.

Sursa citată afirmă că liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a criticat ordinul ca fiind o "provocare" deliberată şi a declarat că acesta distrage atenţia de la adevărata activitate de luptă.

"Haideţi să lăsăm armele şi să mergem să ne bărbierim. Ce fel de prostie este asta?", a declarat Kadîrov pe canalul său Telegram.

Serviciile secrete occidentale au declarat că generalul Valeri Gherasimov, numit comandant general al forţelor ruse la începutul lunii ianuarie de către Vladimir Putin, a încercat să promoveze mai multă disciplină în armata rusă.

Pe lângă faptul că li s-a spus să se aranjeze, Ministerul britanic al Apărării a declarat că generalul Gherasimov le-a ordonat soldaţilor ruşi să nu mai poarte "uniforme neregulamentare, să nu mai călătorească în vehicule civile şi să nu mai folosească telefoane mobile".

Proasta disciplină a soldaţilor ruşi în ceea ce priveşte utilizarea telefoanelor mobile a dat de gol poziţiile lor pe tot parcursul războiului, dar înregistrările video de pe câmpurile de luptă din Ucraina i-au arătat pe aceştia purtând uniforme militare standard, bărbieriţi şi cu tunsori în stil militar.

Ordinul ar putea fi o mişcare de subminare a Grupului Wagner

În schimb, ordinul de a se îmbrăca mai elegant ar putea fi o încercare a Ministerului rus al Apărării pentru a submina Grupul Wagner, un grup de mercenari al Kremlinului, care anterior era negat şi care a crescut în importanţă în acest an.

Wagner a desfăşurat aproximativ 50.000 de oameni în Donbas, în principal foşti deţinuţi nebărbieriţi care luptă într-o varietate de uniforme militare nepotrivite.

Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, consideră că luptătorii lui sunt superiori armatei ruse, pe care a criticat-o ca fiind nepăsătoare, inaptă din punct de vedere tactic şi vanitoasă.

Armata rusă îi vede pe mercenarii Wagner ca pe o adunătură îndoielnică de şmecheri care trebuie să fie puşi la locul lor.

Prigojin a răspuns la ordinul generalului Gherasimov ca luptătorii săi să se radă cu un sarcasm tipic ameninţător.

El l-a îndemnat pe Kadîrov să-şi dubleze lungimea bărbii şi a spus că luptătorii săi sunt pur şi simplu prea ocupaţi să lupte cu armata ucraineană pentru a se opri să se radă.

"Războiul este timpul celor activi şi curajoşi, nu al celor cu barba curată", a spus el.

Context

Săptămâna trecută, Ramzan Kadîrov, liderul cecen supranumit şi "Măcelarul din Groznîi", a făcut un apel la preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, cerându-i să îi trimită în linia întâi pe frontul din Ucraina pe toţi cei care susţin interdicţia de a purta barbă în armată. Declaraţia respectivă a fost publicată pe canalul său Telegram, potrivit publicaţiei ruse Lenta.

"Dragă Viaceslav Viktorovici, te rog, nu datorită funcţiei, ci din prietenie: trimite-i pe gardienii regulamentelor în prima linie. Înţeleg vârsta şi toate astea, dar în politică nu ar trebui să existe 'mai bătrân-mai tânăr' [...]. În politică există doar interesele statului", a scris el, adăugând că cerinţele de disciplină vor fi relevante după finalizarea operaţiunii militare speciale.

Mesajul lui Kadîrov a fost un răspuns la declaraţia deputatului Dumei de Stat, general locotenent Viktor Sobolev, care a comentat mesajele apărute pe reţelele de socializare că luptătorilor le este interzis să poarte barbă. Generalul a explicat acest lucru ca pe o cerinţă elementară a disciplinei militare.

"Se pare că general locotenent Viktor Sobolev are mult timp liber la serviciu, deoarece nu are nimic de făcut şi reciteşte regulamentele", a reacţionat Kadîrov.

În acelaşi timp, şeful interimar al Republicii Populare Doneţk (DPR), Denis Puşilin, a negat informaţiile conform cărora luptătorilor le este interzis să poarte barbă. Potrivit acestuia, astfel de zvonuri s-au răspândit pe canalele Telegram şi printre oficialii militari, dar nu au nicio bază reală.