Tenis: Pauzele exagerate dintre ghemuri, sancţionate mai prompt la Australian Open
Şeful arbitrajului de la Australian Open, primul turneu al anului de Mare Şlem în tenis, Wayne McEwen, speră ca bunul simţ să prevaleze în abordarea pauzelor între ghemurile meciurilor de la competiţie, sugerând că regula celor 20 de secunde impusă în concursurile de Mare Şlem să nu fie încălcată doar dacă este strict necesar.
La turneele de început de an de la Chennai, Doha, Auckland şi Brisbane de luna aceasta, jucătorii au primit atenţionări şi penalităţi când au depăşit limitele de timp, fiind determinaţi să respecte strict regulile din ATP World Tour.
McEwen a declarat vineri că va vorbi cu arbitrii de scaun înaintea începerii Australian Open, reamintindu-le timpul dintre puncte şi necesitatea "de a fi respectat cu fair-play, să facă regula efectivă". Arbitrii de scaun pot face apel la avertismente şi să acorde puncte de penalitate dacă încetinirea ritmului jocului continuă.
Fostul campion de la Wimbledon, australianul Pat Cash a spus recent că este necesară grăbirea reluării jocului, dacă se vede clar că jucătorii întârzie deliberat. "Cât îmi place mie Novak (Djokovic) când schimbă mingile în timpul jocului, cred că şi spectatorii vor să-l vadă în această postură, şi nu stând pe scaun în pauze", a spus Cash.
La turneele amintite de dinaintea Australian Open au fost dictate numeroase sancţiuni pentru astfel de gesturi. La Doha, de pildă, în primele 5 zile de turneu, au fost acordate 36 de puncte de penalitate.
În context se reaminteşte că ultima finală de la Melbourne, dintre Djokovic şi Rafael Nadal a durat 5 ore şi 53 minute, cea mai lungă finală din istoria Marelui Şlem, dar mai toate pauzele dintre ghemuri au durat peste 30 de secunde, astfel că această durată a crescut peste măsură nu ca timp efectiv de joc.