Temerile legate de aprovizionarea cu combustibil a Europei se agravează pe fondul unor defecţiuni majore la rafinării

Rafinărie (Pixabay.com)
D.B.
14.10.2022

Cea mai mare rafinărie din Europa, Pernis, a companiei Shell din Olanda, a suferit o defecţiune miercuri seara târziu, ceea ce ar putea agrava situaţia deja înrăutăţită a aprovizionării cu combustibil în nord-vestul Europei din cauza grevelor din Franţa, potrivit unui material publicat de Oil Price.

Sursa citată informează că Shell Pernis a anunţat miercuri seara târziu că "din cauza unei defecţiuni la una dintre instalaţiile noastre, suntem nevoiţi să facem rachete de semnalizare".

Compania Shell a precizat că sunt în curs investigaţii cu privire la cauza defecţiunii şi că face tot posibilul pentru a rezolva problema cât mai curând posibil şi pentru a limita neplăcerile pentru locuitorii din vecinătatea rafinăriei de lângă Rotterdam.

Guvernele au fost informate cu privire la defecţiunea de la cea mai mare rafinărie din Europa, se arată într-o declaraţie emisă de Shell şi preluată de Bloomberg, dar nu a intrat în detalii despre eventualele pierderi de aprovizionare cu combustibil.

Aprovizionarea cu carburanţi este deja deficitară în Europa, pe fondul unei greve în curs de desfăşurare la majoritatea rafinăriilor din Franţa, iar dacă defecţiunea de la rafinăria olandeză va duce la noi pierderi de aprovizionare, piaţa europeană a motorinei se va găsi şi mai puţin aprovizionată, cu mai puţin de patru luni înainte de embargoul impus de UE asupra importurilor de carburanţi ruşi pe cale maritimă.

Distribuţia de carburanţi în Franţa continuă să fie perturbată de grevele din rafinării, fără să se întrevadă un final al acţiunilor sindicale care au scos din funcţiune peste 60% din capacitatea de rafinare franceză. La începutul acestei săptămâni, Franţa a declarat că va rechiziţiona lucrătorii esenţiali pentru a asigura personalul depozitului petrolier francez al Exxon şi a ameninţat că va face acelaşi lucru în cazul rafinăriilor franceze ale Total, dacă negocierile nu vor progresa. Dar lucrătorii de la rafinăria Donges a Total au decis marţi să intre în grevă începând de miercuri, a declarat sindicatul francez CGT.

Miniştrii francezi au declarat astăzi că TotalEnergies ar trebui să majoreze salariile muncitorilor, care se află în grevă de două săptămâni.

"Dacă se cunosc profiturile pe care le-au obţinut... companiile care au capacitatea necesară au datoria de a mări salariile, iar Total este una dintre ele", a declarat ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire, la un post de radio local, citat de Reuters.

Joi, ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a cerut TotalEnergies să majoreze salariile, afirmând că societatea îşi permite să facă acest lucru şi că "toată lumea trebuie să se întoarcă la masa negocierilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor