Televiziunea iraniană de stat: IRGC a confiscat un petrolier străin în Strâmtoarea Ormuz

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)
Andrei Popescu
18.07.2019

Televiziunea de stat iraniană a declarat joi că Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au confiscat în 14 iulie un petrolier străin cu 12 membri de echipaj la bord, potrivit RFE/RL.

Potrivit televiziunii de stat, petrolierul aparent transporta combustibil de la traficanţi iranieni către clienţi străini şi a fost interceptat la sud de insula iraniană Lark, în Strâmtoarea strategică Ormuz.

Raportul nu a identificat petrolierul şi nici naţionalităţile membrilor echipajului.

“Când a fost interceptată, nava, cu o capacitate de 2 milioane de barili şi un echipaj străin format din 12 persoane, era pe cale să livreze combustibil de contrabandă primit de la ambarcaţiuni iraniene către nave străine în regiuni mai îndepărtate”, a susţinut site-ul Sepahnews al IRGC.

Website-ul a precizat că nava confiscată de IRGC a fost aceeaşi pe care forţele iraniene au remorcat-o în 14 iulie.

tankertrackers, un serviciu de monitorizare a transporturilor maritime, a identificat nava care a fost remorcată de Iran ca fiind MT Riah, o navă sub pavilion panamez deţinută de Emiratele Arabe Unite.

tankertrackers a susţinut că MT Riah a intrat în apele iraniene în 14 iulie şi că ultima sa poziţie înregistrată a fost în largul insulei Qeshm în Strâmtoarea Ormuz.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, a declarat miercuri că Teheranul a remorcat o navă până într-un port iranian după ce aceasta a suferit o defecţiune tehnică. Mousavi nu a identificat nava.

SUA a susţinut că nava aparţine Emiratelor şi că echipajul acesteia nu a menţinut contactul cu proprietarul de când transponderul navei a fost dezactivat în 13 iulie.

Un oficial american al apărării a declarat pentru Associated Press că Washingtonul suspectează că Iranul a confiscat nava din Emirate.

Marea Britanie a confiscat un petrolier iranian în largul coastei Gibraltarului în 4 iulie pe baza suspiciunii că nava încerca să transporte petrol iranian în Siria, încălcând astfel sancţiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva regimului din Damasc.

Iranul a cerut Marii Britanii să elibereze petrolierul şi a ameninţat că va captura nave britanice drept răspuns. De altfel, Londra a declarat săptămâna trecută că trei ambarcaţiuni iraniene au încercat să blocheze un petrolier britanic care trecea prin Strâmtoarea Ormuz, însă au renunţat la acţiunile lor când au fost întâmpinate de o navă de luptă a Marinei Regale britanice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor