Tehnologia poate ajuta la combaterea corupţiei

Arestarea duminică a caricaturistului indian Aseem Trivedi pentru 'insultarea' ţării sale în lucrările sale, evidenţiază pericolele satirizării corupţiei, nu doar în India ci şi în mare parte din lume.
Caricaturistul indian, Aseem Trivedi. (PUNIT PARANJPE / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
12.09.2012

Arestarea duminică a caricaturistului indian Aseem Trivedi pentru 'insultarea' ţării sale în lucrările sale, evidenţiază pericolele satirizării corupţiei, nu doar în India ci şi în mare parte din lume. Corupţia nu este un eveniment izolat. Este comisă în fiecare zi împotriva cetăţenilor de către politicieni şi funcţionari publici necinstiţi, conduşi de lăcomie şi aroganţă. Aşa cum arată cazul lui Trivedi, în epoca comunicării instantanee, corupţia devine tot mai greu de ascuns, este de părere Frank Vogl, cofondatorul Transparency International şi autorul cărţii ''Waging War on Corruption - Inside the Movement Fighting the Abuse of Power'', semnatarul comentariului publicat marţi de Financial Times.

În zeci de ţări, corupţia este o cauză majoră a sărăciei şi abuzurilor împotriva drepturile omului şi duce la sisteme judiciare care îi servesc doar pe cei puternici şi bogaţi. Este un afront la buna funcţionare a unei economii de piaţă şi ameninţă securitatea globală - comerţul ilegal cu arme, de exemplu, este facilitat de mită.

Corupţia este departe de a fi o problemă exclusiv a ţărilor sărace şi în curs de dezvoltare. Niciun guvern nu poate susţine că nu are oficiali care abuzează de funcţia lor în scopul unor câştiguri personale. Cele peste 2 miliarde de dolari, care vor fi probabil cheltuite în alegerile din acest an din SUA ''au un miros urât'' - cine poate crede că atât de multe grupuri speciale de interes pompează zeci de milioane de dolari în campanie dacă nu sunt sigure că vor obţine beneficii majore în cazul în care candidaţii lor înving?

Indiferent de cât de mari sunt provocările anti-corupţie, este greşit să se sugereze că nu se poate face nimic, sau să se manifeste scepticism şi să se afirme că toate eforturile bine intenţionate sunt zadarnice. Revoltele arabe care au început anul trecut, în Tunisia, au fost produsul multor forţe complexe, dar impactul economic şi psihologic al zecilor de ani de corupţie a fost una dintre cele mai importante.

Niciodată nu s-a mai bucurat anterior mişcarea globală anti-corupţie de un asemenea impuls. În epoca Internetului, valorile universale ale respectului de sine şi justiţiei sunt promovate prin media de socializare, care, la rândul sau, încurajează o gamă largă de campanii publice noi. Un număr tot mai mare de persoane se unesc împotriva venalităţii şi mitei - de la zecile de mii care au înfruntat forţele de securitate de la Cairo la mulţimea care s-a alăturat protestelor împotriva corupţiei în Iran, Belarus, India, Pakistan şi pe Wall Street.

Aceste evenimente au revigorat şi încurajat activiştii societăţii civile şi au sporit atenţia mass-media cu privire la toate aspectele legate de corupţie. În opinia semnatarului articolului, aceşti factori au încurajat sistemele judiciare să devină mai asertive.

Procurorii din tot mai multe ţări împărtăşesc informaţii pentru a investiga presupuse mituiri şi spălări de bani internaţionale. Biroul pentru Fraude Grave din Marea Britanie investighează acuzaţii de mituire aduse EADS, contractorul european din domeniul apărării. Ministerul Justiţiei din SUA continuă investigaţiile privind presupusa mituire a unor oficiali mexicani de către Walmart, cel mai mare retailer din lume. Autorităţile financiare americane revizuiesc probele culese de o comisie a Senatului SUA, care scot în evidenţă o presupusă spălare de bani ilicită de către banca HSBC din Marea Britanie.

Într-o epocă anterioară, mituitorii şi mituiţii puteau păstra cele mai multe dintre afacerile lor nefaste în întuneric. Acum, prin forţele combinate ale Twitter, Facebook, Wikileaks şi jurnalismul solid de investigaţie, publicul larg află despre sume mari furate de oficiali corupţi, din China până în Rusia, Orientul Mijlociu, Africa şi America Latină. Internetul a deschis uşa către o eră a transparenţei, făcând ca mituitorii şi mituiţii să nu se mai poată ascunde.

Concluzia semnatarului articolului este că guvernele trebuie să pună în aplicare convenţiile anti-corupţie ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi ONU şi să acţioneze pe baza planurilor de acţiune împotriva corupţiei ale G-20.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor