Tările membre ale Spaţiului Schengen au ajuns la un compromis cu Parlamentul şi Comisia Europeană

Tările membre ale Spaţiului Schengen au ajuns joi la un compromis cu Parlamentul şi Comisia Europeană asupra posibilităţii reintroducerii temporare a controalelor la frontiera naţională în cazul unei "presiuni migratorii nencontrolabile" la o frontieră externă, a anunţat preşedinţia irlandeză a UE.
(photos.com)
Gina Zaragiu
31.05.2013

Tările membre ale Spaţiului Schengen au ajuns joi la un compromis cu Parlamentul şi Comisia Europeană asupra posibilităţii reintroducerii temporare a controalelor la frontiera naţională, în cazul unei "presiuni migratorii nencontrolabile" la o frontieră externă, a anunţat preşedinţia irlandeză a UE.

Astfel, statele membre Schengen au posibilitatea să reintroducă controale la frontierele naţionale "pentru o perioadă de şase luni ce poate fi prelungită cu încă şase luni, atunci când controlul unei frontiere externe a Spaţiului nu mai este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale".

Negocierile au durat un an de zile până s-a ajuns la un compromis cu privire la implicarea Parlamentului European (PE) şi Comisiei Europene (CE) în procesul de aplicare al acestei "măsuri extreme". Acţiunea a fost obiectul unui acord între statele membre în iunie 2012, la Luxembourg, dar care nu era pe placul comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, şi al PE, instituţii care s-au simţit marginalizate în acest proces de decizie.

Astfel, din 2014, statele membre vor putea să reinstaureze controale la frontierele naţionale pentru o perioada maximă de doi ani. E vorba despre un mecanism de urgenţă ce poate fi activat dacă ţările Schengen se tem de un val masiv de imigraţie.

Decizia a fost comunicată de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, care a anunţat ca statele membre, Comisia Europeană şi Parlamentul European au ajuns la un punct de vedere comun în acest sens. Noile reguli vor intra în vigoare după o perioadă de tranziţie, în toamna lui 2014.

Malmström a notat că acordul urmează să fie aprobat oficial de PE în sesiunea plenară din iunie. "El permite să se asigure că statele (membre) nu procedează la (introducerea unor) controale nejustificate la frontiere şi să se acţioneze în caz de abuz (...) Am reuşit să transformăm guvernanţa spaţiului Schengen într-un proces comunitar în proporţie de 80%", a subliniat unul dintre colaboratorii lui Malmström.

Conform acestui compromis, acordul din iunie 2012 nu se modifică dar statele membre îşi păstrează posibilitatea de a reintroduce temporar controlul la frontiere naţionale, din motive de securitate şi de ordine publică. "Ei pot să acţioneze şi să notifice ulterior în legătură cu acţiunea", a precizat CE. Reintroducerea controalelor la frontiere poate să fie menţinută timp de şase luni, iar "până în prezent nu a existat vreun abuz", a adăugat aceasta.

Această decizie a fost luată pentru a preveni crize provocate de o "presiune migratorie necontrolabilă" antrenând un eşec al controlului la o frontieră externă a Spaţiului Schengen. Reforma Schengen vine în contextul în care restricţiile de pe piaţa muncii vor fi ridicate în statele occidentale pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014. Marea Britanie se teme cel mai mult de o imigraţie masivă din România şi Bulgaria. Şi oraşele germane se plâng de costurile generate de imigraţia din cele două ţări.

Acordul Schengen garantează în mod normal libertatea de circulaţie fără control de documente în cele 26 de state semnatare ale convenţiei, 400 de milioane de europeni beneficiind de această înlesnire.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor