Tăriceanu: Toader îşi face treaba cu brio. Muşuroiul a fost deranjat, iar asta ar trebui să-i pună pe români pe gânduri

În foarte multe situaţii Justiţia a dovedit că răspunde la comenzi politice, iar schimbările promovate în acest domeniu de coaliţia PSD-ALDE deranjează această situaţie de fapt, susţine liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
21.11.2017

Ministrul Tudorel Toader "îşi face treaba cu brio", deranjul pe care l-a provocat Sistemului prin pachetul de legi care vizează Justiţia ar trebui să îi pună pe gânduri pe români, a declarat luni, în faţa presei, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Calitatea profesională indiscutabilă pe care o are (ministrul Justiţiei — n.r.) i-a permis să aibă o abordare globală pe întreg pachetul de legi ale Justiţiei şi din perspectiva experienţei pe care a dobândit-o la Curtea Constituţională. Ceea ce este iarăşi foarte adevărat: vedem că muşuroiul a fost deranjat şi este o bâzâială în jurul muşuroiului ăsta - care esta aşa-zis-ul Sistem, cum le place lor să se autodefinească, să se autonumească - extraordinară. Faptul că i-am deranjat, în fine, ar trebui să îi pună pe mulţi români pe gânduri. Pe unii se pare că nu îi pune nimic pe gânduri, au în continuare drive-ul dat şi merg pe aceeaşi direcţie", a precizat Tăriceanu, politician trimis în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă.

Potrivit liderului ALDE, în România principiul separaţiei puterilor în stat pare să nu fie acceptat de unii care lucrează în Justiţie şi care "ar vrea să facă în acelaşi timp şi legile, să şi judece".

"Până una alta, într-un sistem democratic legile sunt făcute de Parlament şi Justiţia aplică legea. Şi cred că în această perspectivă trebuie să privim toată 'dezbaterea' care a avut loc în ultima perioadă în România. Anumite schimbări legislative care sunt în discuţie în momentul de faţă vor repune lucrurile în ordinea lor firească şi vor creşte independenţa Justiţiei", a precizat Tăriceanu.

În opinia şefului Senatului, în foarte multe situaţii Justiţia a dovedit că răspunde la comenzi politice şi la comenzi din afara sistemului judiciar.

"Nu s-a întâmplat nimic, pentru că ştim bine: Inspecţia Judiciară a fost o instituţie care nu a funcţionat în toată această perioadă. Vedem cât de defectuos funcţionează Consiliul Superior al Magistraturii. Lucrurile astea le cunosc de o bună bucată de vreme, pentru că la Senat, în urmă cu un an şi jumătate, am înfiinţat un grup de lucru pe Legile Justiţiei, când am observat că CSM este factorul principal de boicotare a oricărui demers de schimbare a Legilor Justiţiei, lucru care se dovedeşte mai pregnant în zilele noastre. Rezistenţa la schimbare, la revenirea într-o situaţie de normalitate reprezintă cea mai bună dovadă că statul paralel există şi că schimbările preconizate deranjează această situaţie de fapt", a afirmat liderul ALDE.

Reamintim că pachetul de legi ale Justiţiei, varianta PSD-ALDE, a fost criticat dur de principalele instituţii din domeniul Justiţiei, în frunte cu CSM, de preşedinte, Comisia Euroeană, societatea civilă şi opoziţie, dar şi în nume personal - caz fără precedent - de aproximativ 4.000 de procurori şi judecători, care au acuzat o tentativă de politizare a sistemului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor