Traian Băsescu îl taxează pe Iohannis că nu s-a întâlnit cu românii din Ucraina

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Faptul că vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Ucraina nu a avut ca prim-obiectiv adresarea problemelor cu care se confruntă cei 500.000 de români din această ţară este o greşeală în opinia fostului şef de stat Traian Băsescu, care consideră că o întâlnire cu românii de acolo era "obligatorie".

"Vizita preşedintelui României în Ucraina trebuia să aibă, în opinia mea, ca prim-obiectiv problema celor 500.000 de români care trăiesc în Ucraina. Acolo avem probleme de acces la limba maternă, avem probleme de educaţie în limba română şi de la începerea conflictului din estul Ucrainei avem toate semnalele că românii sunt chemaţi la arme prioritar", a precizat miercuri seară Traian Băsescu.

Fostul preşedinte susţine că el este unul dintre politicienii care susţin că minoritarii trebuie să fie loiali ţării lor, "dar ar fi un mare pericol dacă spre exemplu ţara lor îi ia pe minoritari cu prioritate sub arme şi îi trimite, în cazul Ucrainei, în estul ţării la confruntări cu separatiştii".

"Deci cred că o întâlnire cu românii era obligatorie. Cred că românii din Ucraina aveau nevoie de un semnal foarte puternic. De asemenea cu Ucraina avem o mare problemă, pentru că au pretenţia că au intrat pe un drum al democraţiei, dar nici până acum nu au rezolvat problema dublei-cetăţenii", a subliniat Traian Băsescu.

În Ucraina este o adevărată prigoană dacă obţii şi cetăţenia română, a mai explicat fostul şef de stat, adăugând că acest subiect trebuia abordat pentru că noi avem obligaţia să îi ajutăm pe românii din Ucraina să circule şi ei cum circulă românii din Republica Moldova cărora le-am dat cetăţenie, îi primim aici în număr mare în sistemul de educaţie românesc.

"Deci cred că este o problemă care nu ar fi trebuit ratată şi omisă, iar semnalele către Guvernul ucrainean ar fi trebuit să fie extrem de puternice din acest punct de vedere", a concluzionat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne