Taiwanul studiază reacţia Ucrainei în faţa trupelor ruse pentru a-şi dezvolta propria strategie împotriva Chinei

Soldaţi chinezi (Foto: Kevin Frayer/Getty Images – Epoch Times Germania)
Andrei Popescu
10.03.2022

Strategii militari taiwanezi studiază invadarea Ucrainei de către Rusia şi rezistenţa forţelor militare ucrainene pentru propria strategie de luptă a insulei democratice în cazul în care regimul comunist chinez îşi va pune în aplicare ameninţarea că va anexa Taiwanul, chiar şi cu forţa dacă este nevoie, relatează Reuters.

Deşi Taiwanul nu a înregistrat nicio activitate militară neobişnuită în China, care consideră insula ca fiind o parte a teritoriului său, guvernul de la Taipei şi-a ridicat nivelul de alertă.

Potrivit sursei citate, utilizarea de către Rusia a rachetelor ghidate, precum şi rezistenţa tactică a Ucrainei în ciuda faptului că este depăşită numeric şi militar, sunt analizate cu atenţie în cercurile de securitate ale Taiwanului, ale cărui forţe militare sunt, de asemenea, mici în comparaţie cu cele chineze.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a susţinut ideea “războiului asimetric” pentru a face forţele mai mobile şi mai rezistente la atacuri, discutând, de exemplu, despre rachete montate pe vehicule.

Ma Cheng-Kun, director al Institutului pentru studierea problemelor legate de armata chineză la Universitatea Naţională de Apărare din Taiwan, a declarat că Ucraina a folosit acelaşi concept cu sisteme de rachete mobile pentru a respinge forţele invadatoare ruse.

“Armata Ucrainei a folosit din plin războiul asimetric, într-o manieră foarte eficientă, şi până acum a reuşit să oprească înaintarea Rusiei. Este exact ceea ce forţele noastre armate au dezvoltat în mod proactiv”, a adăugat Ma, consilier guvernamental pe probleme legate de China.

Totuşi, există unele diferenţe majore între poziţiile geografice ale Taiwanului şi Ucrainei care au oferit Taipeiului unele încurajări.

De exemplu, guvernul taiwanez a evidenţiat în repetate rânduri bariera naturală a Strâmtorii Taiwan care separă Taiwanul de China. Ucraina are o graniţă terestră comună cu Rusia.

Strategii consideră că Taiwanul poate, de asemenea, să detecteze cu uşurinţă semnale ale mişcărilor militare chineze şi să se pregătească din timp pentru o invazie, în cadrul căreia Beijingul va trebui să mobilizeze sute de mii de soldaţi şi echipamente precum nave de război, care ar putea fi atacate cu uşurinţă de rachetele taiwaneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor