Sweetie, o fetiţă virtuală, prinde prădătorii online

Aproximativ 1.000 de oameni au fost prinşi încercând să plătească un copil generat de calculator pentru a întreţine acte sexuale online, după ce o organizaţie olandeză de caritate pentru copii, Terre des Hommes, a creat un profil fals, raportează marţi BBC.
Sweetie - o simulare pe calculator a unei fetiţe filipineze în vârstă de 10 ani (Terre des Hommes)
Andrei Pricopie
06.11.2013

Aproximativ 1.000 de oameni au fost prinşi încercând să plătească un copil generat de calculator pentru a întreţine acte sexuale online, după ce o organizaţie olandeză de caritate pentru copii, Terre des Hommes, a creat un profil fals, raportează marţi BBC.

Terre des Hommes a întreprins o „operaţiune sub acoperire” timp de 10 săptămâni, în apropiere de Amsterdam, prezentându-se pe camerele de video-chat ca Sweetie, o fată de 10 ani din Filipine.

Aproximativ 20.000 de persoane au contactat fetiţa virtuală, iar 1.000 dintre aceştia i-au oferit bani. Organizaţia a transmis poliţiei numele acestor oameni.

Operaţiunile organizaţiei de caritate s-au desfăşurat într-un depozit de la marginea Amsterdamului unde cercetătorii se conectau la o cameră de video-chat ca Sweetie, fetiţa care chiar dacă era creată de un calculator, părea incredibil de reală.

La foarte scurt timp după ce intra online, Sweetie era abordată de tot felul de prădători care începeau să îi dea târcoale.

Din cele 1.000 de persoane dispuse să o plătească pe Sweetie pentru a se dezbrăca în faţa unei camere web, 254 au fost din SUA, 110 din Marea Britanie şi 103 din India.

Cercetătorii au folosit probe, inclusiv profilurile de Skype şi de pe social media pentru a identifica suspecţii.

Directorul proiectului, Hans Guyt, a declarat luni, la o conferinţă de presă la Haga, că această crimă "necesită un nou mod de a face investigaţie".

"Animalul de pradă nu va ieşi în faţă. Victima nu va veni înainte", a explicat acesta.

"Ne-am identificat ca fiind fete filipineze de 10 ani. Nu am solicitat nimic decât dacă ni s-a oferit".

Organizaţia Terre des Hommes a lansat o campanie la nivel mondial pentru a opri "turismul sexual pe webcam".

Directorul executiv, Albert Jaap van Santbrink, a declarat: "Cel mai rău scenariu al nostru este că s-ar putea întâmpla acelaşi lucru cu acest fenomen ca şi cu pornografia infantilă, care reprezintă acum o industrie de multe miliarde aflată în mâinile bandelor criminale".

Organizaţia de caritate a predat probele şi informaţiile strânse poliţiei şi a declarat că va oferi autorităţilor tehnologia pe care a dezvoltat-o.

Agenţia de poliţie europeană Europol şi-a exprimat rezervele cu privire la aceste constatări.

"Noi credem că anchetele penale care utilizează măsuri de supraveghere intruzive ar trebui să fie responsabilitatea exclusivă a organelor de drept", a declarat purtătorul de cuvânt Soren Pedersen, pentru Reuters.

Andy Baker, de la Naţional Crime Agency din Marea Britanie a precizat, de asemenea, că "abordarea agresorilor sexuali de minori este cel mai bine să fie lăsată agenţiilor specializate în aplicarea legii" dar, el a lăudat campania, spunând că "a crescut gradul de conştientizare a unei ameninţări sexuale globale de abuzuri asupra copiilor".

"Colaborând cu partenerii noştri internaţionali în aplicarea legii, ne vom uita acum la informaţiile transmise de către Terre des Hommes", a adăugat acesta.

Sweetie nu va mai fi utilizată. Ea şi-a făcut datoria arătând că prădătorii pot deveni cu uşurinţă o pradă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor