SVB Financial Group şi doi directori de top ai Silicon Valley Bank, daţi în judecată de acţionari pentru fraudă

Sediul Silicon Valley Bank (SVB) din Santa Clara, California, 10 martie 2023
Sediul Silicon Valley Bank (SVB) din Santa Clara, California, 10 martie 2023 (Justin Sullivan/Getty Images *)

SVB Financial Group şi doi directori executivi de top au fost daţi în judecată, luni, de acţionari care i-au acuzat că au ascuns modul în care creşterea ratelor dobânzilor va face ca unitatea sa Silicon Valley Bank, care a dat faliment săptămâna trecută, să fie "deosebit de susceptibilă" la o criză bancară, informează Reuters.

Potrivit sursei citate, acţiunea colectivă propusă împotriva SVB, a directorului general Greg Becker şi a directorului financiar Daniel Beck a fost depusă la tribunalul federal din San José, California.

Acesta pare să fie primul dintre numeroasele procese probabile legate de falimentul Silicon Valley Bank, bancă pe care autorităţile de reglementare americane au pus sechestru pe 10 martie în urma unui val de retrageri de depozite.

SVB surprinsese piaţa cu două zile mai devreme prin dezvăluirea unei pierderi de 1,8 miliarde de dolari după impozitare din vânzările de investiţii şi a anunţat că intenţionează să strângă capital, în timp ce se străduia să satisfacă cererile de răscumpărare.

Silicon Valley Bank avea active estimate la 209 miliarde de dolari şi depozite de 175,4 miliarde de dolari înainte de prăbuşirea sa, în cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008.

Prăbuşirea sa a stârnit temeri de contagiune în rândul altor creditori care se adresează, de asemenea, clienţilor bogaţi, inclusiv start-up-uri din domeniul tehnologiei şi companii finanţate cu capital de risc, precum şi bănci regionale mari.

În procesul intentat luni, acţionarii conduşi de Chandra Vanipenta au declarat că SVB, cu sediul în Santa Clara, California, nu a dezvăluit modul în care creşterea ratelor dobânzilor îi va submina modelul de afaceri şi o va lăsa într-o situaţie mai proastă decât băncile cu baze de clienţi diferite.

Acţiunea în justiţie urmăreşte obţinerea unor daune nespecificate pentru investitorii SVB în perioada 16 iunie 2021 - 10 martie 2023.

SVB a declarat luni că va explora alternative strategice pentru ceea ce a mai rămas din companie, acum lipsită de principala sa activitate bancară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie