Surse europene - La Consiliul European ar trebui să vină preşedintele României

Surse europene au explicat pentru NewsIn că la Consiliul European se discută probleme de politică externă, astfel că din partea României ar trebui să vină preşedintele, dar este problema Preşedinţiei dacă poate să identifice căi de acţiune, pe plan intern,în disputa privind reprezentarea.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.06.2012

Surse europene au explicat pentru NewsIn că la Consiliul European se discută probleme de politică externă, astfel că din partea României ar trebui să vină preşedintele, dar este problema Preşedinţiei dacă poate să identifice căi de acţiune, pe plan intern,în disputa privind reprezentarea.

Dezbaterea actuală din România privind nivelul de reprezentare la Consiliul European a existat şi în alte state, un exemplu recent fiind Polonia.

Politicile europene, indiferent de conţinutul lor, se adoptă între negocierile dintre state. Prin urmare, ceea ce România şi celelalte state membre ale UE merg să promoveze la Consiliu este un mandat de politică externă, chiar şi când este vorba de politicile economice, au precizat surse europene.

Potrivit Tratatelor, Uniunea Europeană este o uniune de state, în timp ce Constituţia României stipulează că reprezentantul statului este preşedintele. Coroborând cele două surse, reiese că reprezentantul României în cadrul Consiliului European este preşedintele României, sunt de părere experţi în drept. Mai ales că, potrivit Constituţiei, preşedintele are atribuţii specifice şi în domeniul politicii externe şi în domeniul politicii de securitate.

De altfel, până acum, România a fost reprezentată la Consiliul European de către şeful statului, inclusiv în perioada în care avea doar statut de observator, înainte de aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007.

Înainte de fiecare reuniune a şefilor de stat şi de guvern, Secretariatul General al Consiliului European trimite tuturor statelor membre nota de informare privind Consiliul European din 28 şi 29 iunie şi rugămintea de a trimite componenţa delegaţiei. În cazul României, Secretariatul trimite la Ministerul de Externe.

MAE şi MAEur propun componenţa delegaţiei, iar preşedintele, după aprobarea prealabilă de către premier, dă acordul final privind componenţa, în calitatea sa de reprezentant al statului român la Consiliul European. După ce MAE notifică delegaţia la Secretariatul General al Consiliului European, urmează invitaţia propriu-zisă a preşedintelui Herman Van Rompuy către şeful de delegaţie.

În ceea ce priveşte propunerea de mandat, aceasta este avansată de iniţiatori, MAE şi MAEur. Mandatul este apoi aprobat de şeful Guvernului, care îl înaintează preşedintelui spre aprobarea finală.

Pentru summit-ul din 28 şi 29 iunie, solicitarea de transmitere a componenţei delegaţiei a ajuns în România la 18 iunie, termenul-limită de transmitere a unui răspuns fiind 22 iunie.

În contextul actual - al neînţelegerilor privind reprezentarea României - nu a existat elementul de fond: aprobarea preşedintelui pe delegaţia transmisă la Secretariatul General al Consiliului European.

Surse politice au declarat pentru NewsIn că la ministrul de externe, Andrei Marga, au ajuns două liste privind componenţa delegaţiei: una de la Administraţia Prezidenţială, în baza aprobării exprese a preşedintelui, şi una transmisă de cabinetul premierului. MAE a transmis la Secretariat delegaţia care îl are ca şef pe premierul Victor Ponta.

Potrivit unor surse europene, Consiliul European nu se va amesteca în aceste proceduri interne. Astfel, Secretariatul va trimite invitaţia nominală respectând delegaţia primită de la MAE.

Experţi în drept consideră că Preşedinţia poate să identifice căi de acţiune, pe plan intern, dacă se constată că nu sunt respectate atribuţiile constituţionale ale preşedintelui privind politica externă şi reprezentarea României.

Premierul Victor Ponta a declarat că MAE a transmis miercuri la Bruxelles componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei României la Consiliul European din 28-29 iunie, din delegaţia făcând parte primul-ministru, ministrul de externe şi ministrul afacerilor europene.

”O să discut asta cu preşedintele. Astăzi Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei României. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29. Pot să vă confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situaţia economică şi socială în acest moment în Europa şi Mecanismul financiar multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim miniştri”, a anunţat Ponta.

El a făcut publică şi componenţa delegaţiei. ”Componenţa este primul ministru, ministrul afacerilor externe, dl Marga, ministrul afacerilor europene, dl Orban”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor