Premierul român, prins în cursa unui scandal de plagiat notează Associated Press

Premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
20.06.2012

Primul său ministru al educaţiei a demisionat după ce a fost acuzat că a plagiat o carte despre intrarea României în Uniunea Europeană. Cel de-al doilea a demisionat şi el în scurt timp, acuzat la rândul său de copierea unei lucrări universitare. Acum, premierul român Victor Ponta se confruntă el însuşi cu acuzaţii că a plagiat jumătate din teza sa de doctorat - notează marţi Associated Press.

În contextul în care guvernul său nu are nici două luni, Ponta se vede în situaţia de a consacra un volum excepţional de timp pentru a explica presupusele abuzuri academice ale sale personale şi ale numiţilor săi, toate acestea într-un moment în care ţara se confruntă cu instabilitate politică şi cu o profundă nemulţumire faţă de măsurile dure de austeritate.

Ponta este cel mai recent caz când un politician european de rang înalt este prins într-o reţea de acuzaţii de plagiat. Fostul preşedinte ungar Pal Schmitt şi fostul ministru german al apărării Karl Theodor zu Guttenberg au demisionat amândoi când au fost acuzaţi de plagiat, aminteşte AP.

Revista Nature a scris luni într-un comunicat de presă că un informator anonim i-a pus la dispoziţie documente indicând că peste jumătate din teza de 432 de pagini a lui Ponta, scrisă în 2004 despre Curtea Penală Internaţională, a fost plagiată din lucrările a doi profesori români.

La început Ponta a negat acuzaţiile, afirmând că sunt motivate politic. Marţi însă a recunoscut parţial unele din acestea. "Singurul reproş pe care mi-l fac e că nu am trecut autorii la sfârşitul fiecărei pagini, dar i-am trecut în bibliografia de la final. Dacă aceasta este o greşeală, atunci sunt dispus să plătesc", a spus premierul. El a declarat că va renunţa la titlul de doctor, dacă un comitet universitar demonstrează că a greşit, dar nu va demisiona din fruntea guvernului.

Plagiatul şi alte forme de necinste la nivel universitar sunt endemice în România, scrie AP. După căderea comunismului, în 1989, şi lansarea reformelor de piaţă liberă, s-au răspândit universităţile şi alte instituţii private, oferind ceea ce unii consideră a fi false titluri academice. Copiatul începe timpuriu în România şi este recunoscut ca un fenomen comun în şcoli. Se ştie că profesorii acceptă mită şi închid ochii faţă de studenţii sau elevii care copiază la examene. Au circulat numeroase ştiri despre studenţi care copiază la examenele de absolvire a facultăţilor, iar nişte şcoli medicale au fost acuzate că au vândut subiectele în avans, erodând încrederea în doctori, menţionează Associated Press.

Ponta şi-a finalizat doctoratul în 2004, când era secretar de stat în timpul fostului premier Adrian Năstase, recent condamnat la doi ani de închisoare într-un caz de corupţie. Năstase a făcut apel şi respinge acuzaţiile.

Ziaristul de la Nature care a scris articolul a afirmat că la baza publicării acestor informaţii în revistă s-au aflat preocupările cu privire la integritatea în mediul academic al României. "Nu ne ocupăm de politica internă", a spus Quirin Schiermeier, adăugând că miza o reprezintă "reputaţia în lumea academică a ştiinţei produse în România".

Ponta a susţinut că a fost victima unei campanii de calomnie a rivalului său înverşunat, preşedintele român Traian Băsescu, afirmând de asemenea că informatorul a fost consilierul prezidenţial Daniel Funeriu. Nici Băsescu, nici Funeriu nu au comentat acest lucru. Săptămâna trecută, Băsescu l-a luat în derâdere pe Ponta în legătură cu doctoratul său în drept internaţional, aminteşte Associated Press.

Această controversă legată de plagiat este cel mai nou capitol în acest an de instabilitate politică pentru statul balcanic cu 19 milioane de locuitori, început în ianuarie, când mii de oameni au protestat săptămâni la rând împotriva măsurilor de austeritate. Doi premieri au demisionat în acest an înainte de instalarea lui Ponta în această funcţie, mai precizează AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor