Surprizele din programul de Guvernare al USL
alte articole
Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016 a fost făcut public joi, după ce a fost publicată lista completă a miniştrilor din Cabinetul Ponta II şi înainte de audierea acestora în comisiile din Parlament. Printre punctele de atracţie ale listei de promisiuni se numără scăderea TVA la 19% şi creşterea salariului minim pe economie la 1.200 de lei până în 2016.
Principalele puncte ale programului de guvernare :
- TVA va reveni la nivelul de 19%
- revizuirea sistemului de impozitare şi combatere a evaziunii
- pe termen mediu, stabilirea unei cote reduse de TVA la produsele agroalimentare de bază, cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar
- păstrarea plafonului de 16% şi introducerea, pe parcursul mandatului, a impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit
- un ritm mediu anual de creştere economică de 3% în perioada 2013-2016
- reducerea la jumătate a numărul de taxe parafiscale
- reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori
- creşterea progresivă a salariului minim pe economie, până în anul 2016, până la 1.200 lei
- scutirea de impozitare, pe o perioada de cinci ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje şi echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă
- stimularea mediului de afaceri în limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomică, prin simplificarea procedurilor şi debirocratizarea pentru micii întreprinzători
- creşterea plafonului de scutire de TVA la 65.000 de euro pentru micii întreprinzători
- reducerea TVA la producătorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va rămâne la aceştia pentru dezvoltare. Măsura va fi valabilă doar pentru producţie şi nu pe lanţul de prelucrare
- proiectul Prima Casă va fi transformat în Noua Casă, adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi.
- accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru a ajunge la o rată de absorbţie în intervalul 50%-80%, până la 31 decembrie 2015
ANAF, Garda Financiară şi Vama, restructurate
Guvernul a anunţat că va restructura instituţiile de control fiscal, respectiv ANAF, Garda Financiară şi Vama, şi va înfiinţa un consiliu de supraveghere şi audit format din experţi internaţionali din Uniunea Europeană.
Statul mai doreşte să simplifice fiscalitatea şi să sporească competitivitatea fiscală a mediului de afaceri. ANAF va fi reorganizată în următorii trei ani, iar activitatea celor 221 de administraţii financiare va fi concentrată în opt direcţii regionale şi 47 de birouri locale.
De la 1 ianuarie 2015, ANAF va avea 47 de administraţii fiscale, câte una în fiecare judeţ şi în fiecare sector al Capitalei.
Obiective în energie
Guvernul va relua proiecte nerealizate în ultimii 10 ani, precum centrala Tarniţa sau reactoarele nucleare 3 şi 4 şi se va ocupa şi de obiective noi, printre care explorarea gazelor de şist, extracţia de hidrocarburi în Marea Neagră şi dezvoltarea AGRI.
Conform programului de guvernare, se vor extinde activităţile de explorare şi exploatare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze din bazinul Mării Negre şi vor începe explorările pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din şisturi bituminoase.
Negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi explotarea gazelor de şist va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, a precizat Ponta. Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.
În program este menţionată "implicarea activă" în proiectelor Nabucco, Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector (AGRI) şi construcţia conductei de petrol Constanţa-Trieste (PEOP).
Modificări la Prima Casă
Programul Prima Casă va fi schimbat astfel încât să fie încurajată achiziţia de locuinţe noi, cu credite garantate de stat. În prezent, programul Prima Casă continuă şi la anul în limita unui plafon de garanţii de 200 de milioane de euro, potrivit unei Hotărâri de Guvern.
Avantaje pentru angajaţi şi firme
Creşterea salariului minim pe economie la 1.200 de lei până în anul 2016 şi reducerea în următorii patru ani a CAS datorate de angajator cu cinci puncte procentuale sunt măsurile venite în sprijinul firmelor şi salariaţilor acestora.
În perioada 2013 - 2016, va fi susţinută egalitatea de şanse, inclusiv privind eliminarea diferenţelor salariale între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii. În plus, va fi introdus impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
Programul de guvernare promite şi reducerea cheltuielilor cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ.
Schimbări la pensii
Sistemul public de pensii va fi centrat pe principiul contributivităţii şi al responsabilităţii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publică, precum şi introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale.
"Pornind de la convingerea că sustenabilitatea unui sistem de pensii ţine de aplicarea principiului contributivităţii, prin acumulare, şi al responsabilităţii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat de conturi individuale de economisire care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi totodată din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului", se arată în Programul de guvernare al USL.
Guvernul vrea să introducă şi sistemul facultativ de pensii ocupaţionale (Pilonul IV) bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate. În acest fel ar fi eliminate nedreptăţile create beneficiarilor pensiilor speciale de noua lege a pensiilor şi s-ar creea posibilitatea de stimulare pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură, potrivit documentului.