"Suntem pe drumul cel bun" - Klaus Iohannis după discuţiile cu partidele

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri, după consultările cu partidele politice reprezentate în Parlament pe tema legilor electorale, a finanţării campaniilor şi imunităţii parlamentarilor, că, în urma discuţiilor au rezultat mai multe concluzii comune care arată "că suntem pe drumul cel bun."
Klaus Iohannis, preşedintele României (Epoch Times România)
Loredana Diacu
28.01.2015

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri, după consultările cu partidele politice reprezentate în Parlament pe tema legilor electorale, a finanţării campaniilor şi imunităţii parlamentarilor, că, în urma discuţiilor au rezultat mai multe concluzii comune care arată "că suntem pe drumul cel bun."

Vorbind despre contextul în care s-au purtat discuţiile, Iohannis a afirmat că este momentul să se treacă într-o nouă etapă a democraţiei româneşti, o etapă care ar trebui "să reprezinte o resetare a sistemului."

Şeful statului a mai arătat că are în vedere trei direcţii, prima dintre acestea vizând încurajarea românilor să participe la viaţa politică, printr-o altă legislaţie a partidelor politice.

"Trebuie să aducem oamenii mai aproape de politică, să nu avem două Românii, una a politicii, una a oamenilor", a subliniat Klaus Iohannis.

Cea de a doua direcţie vizată de Iohannis este transparenţa şi corectitudinea în funcţionarea instituţiilor, a partidelor şi a campaniilor electorale.

"Dacă vrem ca oamenii să aibă încredere în noi, trebuie ca noi, clasa politică, să fim transparenţi", a afirmat preşedintele.

Şeful statului a mai precizat că îşi doreşte legi gândite pe termen lung, legi care să ţină mai mult de un ciclu electoral, aceasta fiind cea de a treia direcţie pe care o vizează.

"Cred că putem să venim cu un pachet de legi care să ţină mai mult decât un ciclu electoral şi să construim instituţii solide. Aşa se vor diminua şi fenomene precum mita eletorală, turismul electoral, migraţia politică, redesenarea periodică a hărţilor electorale. Acesta este cadrul în care am supus partidelor spre discuţii ca subiecte concrete soluţii pentru a ne asigura că românii din străinătate au condiţiile normale de vot, legislaţia partidelor politice precum şi cea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.", a declarat Iohannis.

Şeful statului a mai susţinut că a ascultat opinia partidelor privind "nefericita OUG 55" prin care Guvernul a legiferat migraţia aleşilor locali.

Ca şi concluzii ale discuţiilor pe care le-a avut cu partidele, Klaus Iohannis a anunţat că toate formaţiunile şi-au arătat disponibilitatea de a susţine simplificarea cererilor de încuviinţare a începerii urmăririi penale faţă de parlamentari pentru ca justiţia să îşi poată face treabă.

"În primul rând toate partidele şi-au exprimat disponibilitatea pentru simplificarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentarilor, pentru a permite justiţiei să-şi facă treba. Există toate premisele pentru ca o iniţiativă legislativă în acest sens să fie adoptată în curând." a anunţat preşedintele.

Şeful statului a mai adăugat că a propus un calendar complet: "până la finele sesiunii parlamentare am convenit să avem legislaţia privind alegerile în diaspora, alegerile locale şi parlamentare şi finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale."

"A finaliza la timp aceste proiecte este o promisiune pe care partidele o fac nu în raport cu mine ci cu aşteptările electoratului.", a concluzionat Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor