“Sunt pregătiţi” - Activiştii pentru drepturile animalelor din Italia vor transferarea unui urs agresiv în România după un atac

Activişti pentru drepturile animalelor au obţinut în instanţă oprirea aplicării unui ordin emis de preşedintele provinciei italiene Trento care prevedea împuşcarea unui urs care a atacat un turist ce se plimba într-o pădure. Şi au propus transferul ursului în România.
"Rămâne în pronunţare adoptarea măsurilor cele mai adecvate pentru asigurarea eventualei captivităţi a exemplarului identificat drept Kj1", numele dat ursului, a hotărât Tribunalul Administrativ Regional din Trento, care a acceptat cererile înaintate de mai multe grupuri de apărare a animalelor pentru a nu fi aplicat ordinul de ucidere a ursului, relatează Agerpres, citând un raport EFE.
Potrivit sursei citate, preşedintele regional al provinciei, Maurizio Fugatti, a emis duminică acest ordin, însoţit de probele conform cărora ursul este responsabil pentru atacul asupra turistului, astfel că a dispus împuşcarea ursului, a doua dispoziţie de acest fel după zece zile de polemici.
Organizaţiile de protecţie a animalelor au propus transferul ursului în România.
De altfel, Francesca Patanella, avocata grupului "Onlus" pentru protecţia animalelor, a susţinut că autorităţile din România "sunt pregătite să primească ursul" şi a calificat drept "inutil" ordinul de împuşcare a animalului.
"Dat fiind că există o alternativă de transfer, aşadar uciderea nenecesară a unui animal poate fi considerată un delict", a mai spus avocata.
Entitatea Naţională pentru Protecţia Animalelor (ENPA) din Italia şi-a exprimat temerile că ursul "Kj1" va fi ucis de braconieri, cum s-a întâmplat anterior cu alţi doi urşi pentru care Maurizio Fugatti a decis de asemenea să fie împuşcaţi.
Atacul ursului Kj1 a avut loc pe data de 16 iulie şi un turist care se plimba singur printr-o pădure a suferit răni la mâini şi picioare.
În septembrie 2023, uciderea unei ursoaice brune în pericol de extincţie a generat un val de proteste şi inclusiv ameninţări la adresa bărbatului care a împuşcat animalul şi care a avut nevoie de protecţia poliţei.
Reamintim că, în ţara noastră, discuţiile legate de problema urşilor s-au intensificat în ultima perioadă, în special după uciderea unei tinere turiste în munţii Bucegi, unii politicieni propunând eliminarea unui anumit număr de urşi pentru a reduce riscurile repetării altor tragedii similare.
ONG-urile şi activiştii pentru drepturile animalelor se opun unor măsuri drastice împotriva urşilor.
În acest sens, Codruţ Feher, reprezentant al Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, a afirmat că promovarea unui proiect de lege toxic (plx 719/2023), nu duce la prevenirea atacurilor urşilor, ci este o dedicaţie pentru cei ce fac bani din vânătoarea pentru trofee.