Sumele încasate de Ministerul Finanţelor din amnistie sunt sub ţinta Guvernului. Cum poate fi afectat deficitul bugetar

Bancnote de 50 şi 200 de lei (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
19.11.2024

Amnistia fiscală a adus până în prezent în conturile Ministerului Finanţelor 3,6 miliarde de lei, iar până la finalul anului, această sumă ar putea creşte la aproximativ 5,5-6 miliarde de lei. Totuşi, această sumă estimată e sub nivelul de 9 miliarde de lei prognozat ca încasări la momentul adoptării ordonanţei cu amnistia, acest lucru putând să genereze unele probleme deficitului bugetar pe final de an, arată informaţiile obţinute de Profit.ro.

Amnistia fiscală încurajează firmele şi persoanele fizice să îşi plătească datoriile către stat pentru a beneficia de ştergeri de dobânzi, penalităţi şi chiar o parte din principalul datoriei (doar la persoane fizice).

Potrivit site-ului citat, amnistia ajunge la dimensiuni considerabile, atât prin dimensiunea încasărilor la buget, cât şi prin numărul celor care au apelat şi apelează la acest mecanism.

Mai exact, spre sfârşitul săptămânii trecute, erau depuse la ANAF aproximativ 130.000 de solicitări pentru amnistie, iar numărul creşte cu circa 5.000 pe zi.

Reamintim, în acest context, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat, joi, extinderea termenului de emitere al certificatelor fiscale pentru contribuabilii care vor să beneficieze de amnistia fiscală. Mai mult, el a promis şi un avantaj permanent pentru cei care îşi plătesc taxele la timp.

“Pentru a veni în sprijinul contribuabililor care vor să-şi clarifice situaţia fiscală, am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024. Concret, termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, dar prelungim termenul pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală şi plata până la 20 decembrie.

Am luat această decizie pentru că amnistia fiscală din 2024 a fost diferită faţă de cele de până acum. Fiind mai aproape de contribuabili şi mult mai uşor de accesat, a atras peste 120.000 de contribuabili care vor şi au prezentat deja intenţia să beneficieze. Informarea contribuabililor cu privire la măsurile fiscale adoptate, prin intermediul Poştei Române şi a SPV, a determinat contribuabilii să fie interesaţi să-şi achite obligaţiile fiscale”, a scris Boloş pe pagina sa de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor