Fost ministru polonez - Putin s-a oferit să împartă Ucraina cu Polonia

Fostul ministru polonez de externe, Radoslaw Sikorski.
Fostul ministru polonez de externe, Radoslaw Sikorski. (SOEREN STACHE / AFP / Getty Images)

Speakerul Parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski, a fost citat ca afirmând că preşedintele rus Vladimir Putin a propus omologului său polonez din 2008 să dividă Ucraina cu Polonia.

Sikorski, care până în septembrie a servit ca ministru de externe al Poloniei, a fost citat declarând website-ului american Politico faptul că Putin a făcut acea propunere în timpul unei vizite efectuate de Donald Tusk, pe atunci premier al Poloniei, la Moscova, în 2008.

“Putin a dorit ca noi să participăm la această divizare a Ucrainei … Acesta a fost unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului meu, Donald Tusk, atunci când acesta a vizitat Moscova”, a fost el citat ca afirmând în interviu.

“El (Putin) a spus că Ucraina este o ţară artificială şi că Lwow este un oraş polonez şi de ce nu am rezolva problema împreună”, a fost citat Sikorski.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, teritoriul Poloniei a inclus părti din vestul de astăzi al Ucrainei, incluzând unele oraşe majore precum Lwow, cunoscut sub numele de Lviv în Ucraina.

Se pare că Sikorski, ministru care l-a însoţit pe premierul Tusk la Moscova, a declarat că Tusk nu a răspuns la această sugestie deoarece ştia că este înregistrat. Polonia nu a exprimat niciodată vreun interes în a se alătura operaţiunii ruse.

“Le-am spus clar că nu dorim să avem nimic de a face cu această treabă”, a fost citat Sikorski.

După publicarea interviului, Sikorski a declarat că acesta nu este în întregime corect. “Unele cuvinte au fost interpretate exagerat”, a scris el pe contul său de Twitter luni seara, adăugând că Polonia nu a luat parte la anexări.

Interviul ar putea agrava tensiunile dintre Polonia şi Rusia, cele două state având deja unele neînţelegeri cu privire la criza ucraineană şi arestarea de către Polonia a doi bărbaţi suspectaţi că ar spiona pentru Moscova.

Nici ministerul polonez de externe şi nici oficialii ruşi nu au comentat pe marginea interviului.

“Dacă o astfel de propunere a fost făcută de Putin atunci acest lucru este scandalos”, a declarat luni Ewa Kopacz, care l-a înlocuit pe Tusk în funcţia de premier, după plecarea acestuia pentru o poziţie înaltă la Bruxxeles.

“Nici un premier polonez nu va participa la o astfel de activitate ruşinoasă precum divizarea altei ţări”, a spus ea, adăugând că nu a mai auzit până acum de o asemenea propunere.

Relatarea lui Sikorski nu este prima sugestie că Rusia ar fi urmărit suportul Poloniei în divizarea Ucrainei.