Subsecretar american la Pentagon: Proiectul Deveselu merge mai departe

Subsecretarul american al Apărării pentru politici, James N. Miller. (ROD LAMKEY JR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.02.2013

James N. Miller, subsecretarul american al Apărării pentru politici, l-a asigurat marţi, în cadrul unei convorbiri telefonice, pe ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, că proiectul Deveselu merge mai departe.

Convorbirea a fost solicitată de către oficialul american, în contextul mesajului preşedintelui Barack Obama de marţi privind Starea Naţiunii şi a avut două componente: sistemul antirachetă în Europa şi viitorul misiunilor din Afganistan, se arată într-un comunicat al MApN.

Oficialul american a afirmat faptul că „Statele Unite ale Americii îşi vor respecta angajamentele, conform acordului cu România legat de amplasarea sistemului antirachetă la Deveselu. Proiectul merge mai departe”.

O altă temă de discuţie a fost viitorul misiunilor în Afganistan. Oficialul român a reafirmat angajamentele asumate de către România în ceea ce priveşte misiunea forţelor armate din Afganistan, apreciind faptul că este o operaţiune importantă pentru Armata română şi ţara noastră va continua să sprijine statele aliate.

„Decizia privind viitorul forţelor din Afganistan va fi luată împreună cu partenerii din NATO, reprezentând o nouă etapă în planurile administraţiei de la Washington”, a susţinut James N. Miller.

În cadrul aceleiaşi discuţii, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a mulţumit forţelor americane pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului şi le-a asigurat de tot sprijinul Armatei române în proiectele iniţiate.

Presa americană a scris recent că, potrivit unor studii secrete efectuate de Departamentul american al Apărării, sistemul de apărare antirachetă, care urmează să fie amplasat în Europa, nu ar putea proteja SUA de un eventual atac iranian cu rachete.

Informaţiile au fost negate şi de Ambasada SUA la Bucureşti şi de Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spaţială şi de apărare care a avut o convorbire telefonică, sâmbătă, cu secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu.

„Referitor la informaţiile apărute în presa care pun la îndoială capacitatea scutului antirachetă de a proteja SUA şi aliaţii europeni, MAE a avut în cursul zilei de sâmbătă, 9 februarie 2013, o serie de contacte de clarificare cu partea americană, inclusiv o convorbire telefonică a secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spaţială şi de apărare. Din aceste contacte şi discuţii a rezultat cu claritate că partea americană este ferm angajată, în continuare, în realizarea Abordării Europene Adaptive Graduale (EPAA) de apărare antirachetă, proiect care asigură deja protecţia iniţială a ţărilor NATO şi a trupelor americane dislocate în Europa. De asemenea, că planurile şi calendarul agreat pentru operaţionalizarea sitului Deveselu vor continua aşa cum au fost convenite, ele nefiind contestate de briefingul Government Accountability Office pentru Congresul SUA. De altfel, conform precizărilor făcute de partea americană, acest briefing nu este (încă) public şi, oricum, nu exprimă în mod necesar poziţia Congresului SUA”, se arată într-un comunicat MAE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor