SUA vor susţine R.Moldova, indiferent de cine va fi ales preşedinte (revista presei)

SUA vor susţine Republica Moldova, indiferent de cine va fi ales preşedinte la alegerile americane din 6 noiembrie, scrie editorialistul Petru Bogatu în ediţia de vineri a Jurnalului de Chişinău.
(VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.11.2012

SUA vor susţine Republica Moldova, indiferent de cine va fi ales preşedinte la alegerile americane din 6 noiembrie, scrie editorialistul Petru Bogatu în ediţia de vineri a Jurnalului de Chişinău.

Autorul se întreabă 'ce vrem noi, de fapt? Mai multă flexibilitate în relaţiile Washingtonului cu Moscova pe care o promite Barack Obama sau o atitudine fermă, fără compromisuri inadmisibile faţă de Rusia pe care Mitt Romney o consideră inamicul geostrategic al Statelor Unite?'. Indiferent de răspuns, un lucru este cert în opinia autorului: 'Washingtonul este aliatul şi adevăratul nostru partener strategic, oricine ar fi preşedintele SUA, Barack Obama sau Mitt Romney'.

Niciun funcţionar public nu este mai presus de lege, mai titrează Jurnal de Chişinău. Combaterea corupţiei este o prioritate pentru Republica Moldova, iar Statele Unite sunt gata să-i fie alături în această luptă, susţine ambasadorul american William H. Moser.

''Adevărul'' scrie că în comisia specială pentru studierea arhivelor KGB, creată recent de parlament, ar trebui să fie persoane neafiliate politic, cu o reputaţie ireproşabilă, pentru a nu fi suspectată de partizanat şi să nu aibă în componenţa sa 'cârtiţe' ale fostului KGB. De asemenea, invitarea unor specialişti din Europa Centrală va fi de mare folos.

Constantin Tănase scrie în ''Timpul'' că este împotriva decorării cu 'Ordinul Republicii' a deputaţilor care au votat independenţa, aşa cum a propus recent premierul Vlad Filat. Publicistul aminteşte că pentru meritul de a fi semnat Declaraţia de Independenţă, deputaţii primului Parlament au mai fost decoraţi o dată, în 1996. Totodată, autorul se întreabă 'cum procedăm cu acei deputaţi care pe 27 august 1991 au votat Independenţa de frică - de frica mulţimii care înconjurase Parlamentul?'.

Moldavskie Vedomosti observă că guvernul a susţinut iniţiativa deputaţilor de a micşora salariile directorilor întreprinderilor de stat. Ziarul consideră că şefii acestor instituţii nu merită banii pe care îi ridică lunar, mai ales că de multe ori întreprinderile pe care le conduc înregistrează doar pierderi. În pofida salariilor mici din ţară, unii directori de întreprinderi de stat ridică salarii exorbitante, spre exemplu directorul fabricii de tutun 'Tutun CTC' primeşte câte 10.000 de euro pe lună, al Băncii de economii - peste 6.000, etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor