SUA trimite Chinei ajutoare străine în valoare de milioane de dolari, în ciuda unei datorii de 1,3 trilioane USD

China, unul dintre statele care fură cel mai mult tehnologie americană a devenit a doua economie mondială, deţinând cel puţin 1,3 trilioane USD din datoria SUA. Bizar, acest lucru nu l-a oprit pe Unchiul Sam să continue să trimită Beijing-ului ajutoare în bani
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
13.02.2015

China, unul dintre statele care fură cel mai mult tehnologie americană a devenit a doua economie mondială, deţinând cel puţin 1,3 trilioane USD din datoria SUA. Bizar, acest lucru nu l-a oprit pe Unchiul Sam să continue să trimită Beijing-ului ajutoare în bani, susţine Washington Times.

În 2014, Departamentul de Stat american şi programul său USAID au furnizat aproape întregul ajutor financiar străin în valoare de 12,3 milioane USD pentru China. Iar în acest an, Beijing-ul va primit alte 6,8 milioane USD, conform ForeignAssistance.gov.

Pachetul de ajutor financiar al Chinei – în principal centrat în jurul programelor de reducere a poluării şi promovare a democraţiei – este doar o picătură într-o reţea de ajutoare străine care a ajuns în anii recent chiar la 50 miliarde USD pe an. Dar organizaţiile de monitorizare a drept-urilor contribuabililor susţin că aici este vorba de un exemplu clasic al eşecului administraţiei americane de a administra corect ajutoarele destinate unor proiecte ale căror eficienţă este imposibil de măsurat şi care ar putea la fel de uşor să fie finanţate de Beijing.

Pentru acest ajutor Departamentul de Stat american şi USAID au câştigat în această săptămână Ciocanul de Aur, un premiu săptămânal acordat de publicaţia Washington Times pentru a evidenţia exemple de cheltuieli federale dubioase.

O purtătoare de cuvânt a organizaţiei USAID a declarat că banii din tranşa acestui an sunt direcţionaţi către programe legate de Tibet, un stat pe care regimul comunist l-a invadat în anii '50 şi al cărui populaţie este şi în prezent persecutată de autorităţile de la Beijing.

Criticii administraţiei susţin că regimul chinez nu s-a dovedit un bun partener economic pentru America, costând Statele Unite câteva miliarde de dolari pe an datorită furtului de proprietăţi intelectuale şi datorită blocării continue a exporturilor americane în China. Un alt punct dureros în relaţia celor două state îl reprezintă programul de spionaj prin care China fură secrete militare şi industriale americane. De curând revista Spiegel a publicat un articol care atestă că regimul comunist a furat planurile avionului de luptă F-35.

Legăturile Chinei cu Washingtonul sunt un prilej de scandal în ultimii ani. Cu prilejul primei campanii electorale a lui Barack Obama, au existat voci care au chestionat legăturile acestuia cu Robert Roche, un american apropiat de conglomeratele financiare ale Chinei. Mai multe amănunte aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor