Circa 300.000 de soldaţi vor participa la exerciţiul militar Vostok-2018 din estul Rusiei

Sute de mii de soldaţi sunt aşteptaţi să participe la cel mai mare exerciţiu militar al Rusiei de la Războiul Rece. De asemenea, la exerciţiul Vostok-2018 vor participa şi forţe chineze şi mongole.
Rachetă rusească Topol în Moscova, Rusia.
Rachetă rusească Topol în Moscova, Rusia. (Wikipedia.org)

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat marţi planurile pentru exerciţiul militar Vostok-2018, care se traduce prin Est-2018.

Aproximativ 300.000 de soldaţi sunt aşteptaţi să participe la exerciţiu, care se va desfăşura în perioada 11-15 septembrie în estul Rusiei. În remarci publicate de mass media rusă, Şoigu a afirmat că Vostok-2018 va fi, din anumite puncte de vedere, chiar mai mare decât exerciţiul militar organizat în 1981 în estul Europei în timpul perioadei sovietice, potrivit Deutsche Welle.

De asemenea, la exerciţiul din luna septembrie vor participa şi unităţi militare chineze şi mongole, precum şi două flote maritime ruseşti şi peste 1.000 de avioane militare.

Ministerul Chinez al Apărării a anunţat săptămâna trecută că vă trimite 3.200 de militari din Armata Populară de Eliberare. Trupele chineze vor aduce cel puţin 900 de tancuri şi 30 de avioane.

Anunţul făcut marţi de ministrul rus al Apărării a coincis cu planificarea de către NATO a exerciţiului Trident Juncture 18, care va avea loc în Norvegia la sfârşitul lunii octombrie şi care va include aproximativ 40.000 de soldaţi.

Anul trecut, Rusia a organizat exerciţiul Zapad-2017 în regiunile vestice ale Rusiei şi în vecina Belarus, fiind implicaţi aproximativ 13.000 de soldaţi.

Exerciţiul respectiv a generat temeri în statele baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – că Rusia ar putea exersa tactici pentru a invada fostele republici sovietice satelit.

De la sediul NATO din Bruxelles, purtătorul de cuvânt Dylan White a afirmat pentru Reuters că Rusia a înştiinţat alianţa în luna mai, când s-au întâlnit ambasadorii NATO, cu privire la Vostok-2018.

În timpul Vostok-2018, Moscova se va concentra pe „pregătirea pentru situaţia unui conflict de mare amploare” şi exerciţiul se potriveşte unui tipar al unei Rusii „mai determinate” şi care dispune de un buget militar mai mare, a susţinut White.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia are nevoie de „capabilitate de apărare” pentru a face faţă unei situaţii internaţionale pe care el a descris-o ca fiind „destul de agresivă şi ostilă”.

Japonia, care are graniţă cu Rusia în nord-vestul Pacificului, s-a plâns deja în legătură cu ceea ce a descris ca fiind o comasare militară rusească în Estul Îndepărtat.

Ministerul nipon de Externe a afirmat marţi că Japonia acordă atenţie schimbărilor în cooperarea militară ruso-chineză.

Premierul Shinzo Abe urmează să participe în luna septembrie la Forumul Economic Estic din Vladivostok, Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe