SUA şi UE evită un război comercial printr-un acord privind tarifele de 15%

Statele Unite au încheiat duminică un acord-cadru comercial cu Uniunea Europeană, impunând un tarif de import de 15% pe majoritatea produselor europene – jumătate din tariful avut anterior în vedere – şi evitând astfel un război comercial mai amplu între cele două puteri aliate, care reprezintă aproape o treime din comerţul global, informează Reuters.
Preşedintele american Donald Trump şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunţat acordul pe terenul de golf de lux al lui Trump din vestul Scoţiei, după o întâlnire de o oră care a deblocat acest acord dur negociat, în urma unor luni întregi de discuţii.
„Cred că este cel mai mare acord încheiat vreodată”, le-a spus Trump jurnaliştilor, lăudând planurile UE de a investi aproximativ 600 de miliarde de dolari în Statele Unite şi de a-şi creşte dramatic achiziţiile de energie şi echipamente militare americane.
Trump a declarat că acordul, care-l depăşeşte pe cel de 550 de miliarde de dolari semnat cu Japonia săptămâna trecută, va extinde legăturile dintre cele două puteri transatlantice, după ani de ceea ce el a numit tratament incorect al exportatorilor americani.
Von der Leyen, descriindu-l pe Trump drept un negociator dur, a declarat că tariful de 15% se aplică „în mod uniform”, menţionând ulterior jurnaliştilor că acesta a fost „cel mai bun rezultat posibil”.
„Avem un acord comercial între cele mai mari două economii ale lumii şi este un acord important. Este un acord imens. Va aduce stabilitate. Va aduce predictibilitate”, a spus ea.
Acordul reflectă părţi esenţiale ale acordului-cadru încheiat de SUA cu Japonia, dar, asemenea acestuia, lasă multe întrebări deschise, inclusiv privind tarifele pe băuturile spirtoase, un subiect extrem de sensibil pentru multe părţi de ambele laturi ale Atlanticului.
Acordul, care – potrivit lui Trump – prevede achiziţii de energie din SUA în valoare de 750 de miliarde de dolari din partea UE în următorii ani şi „sute de miliarde de dolari” în achiziţii de arme, reprezintă probabil o veste bună pentru o serie de companii europene, inclusiv Airbus, Mercedes-Benz şi Novo Nordisk, dacă toate detaliile vor fi respectate.
Cancelarul german Friedrich Merz a salutat acordul, spunând că a fost evitat un conflict comercial care ar fi afectat puternic economia germană, axată pe exporturi, şi sectorul său auto important. Producătorii auto germani – VW, Mercedes şi BMW – s-au numărat printre cei mai afectaţi de tariful american de 27,5% aplicat importurilor de automobile şi piese auto, aflat încă în vigoare.
Tariful de bază de 15% va fi totuşi perceput de mulţi din Europa ca fiind prea ridicat, comparativ cu speranţele iniţiale ale UE de a obţine un acord de tip zero-la-zero în privinţa tarifelor.
Bernd Lange, social-democratul german care conduce comisia de comerţ a Parlamentului European, a declarat că tarifele sunt dezechilibrate şi că investiţia masivă a UE planificată în SUA va veni probabil în detrimentul propriului bloc.
Trump păstrează posibilitatea de a creşte tarifele în viitor dacă ţările europene nu îşi respectă angajamentele de investiţii, le-a spus jurnaliştilor un oficial de rang înalt al administraţiei americane, duminică seara.
Euro s-a apreciat cu aproximativ 0,2% faţă de dolar, lira sterlină şi yen, la o oră după anunţul acordului.